Eltefritt brød – bak brød i helgen film!

Jeg kan ikke anbefale oppskriften for no-knead bread nok!!!!!

For å få enda flere til å prøve seg på verdens enkleste brød oppskrift med verdens beste resultat så har jeg laget en liten video, med god redigerings hjelp av min tenårings datter, for å demonstrere dette. Helgen er en fin tid til å sette av noen minutter for brød baking og hva kan være bedre enn hjemmelagd nybakt brød en sen søndagsmorgen???

Som du ser så krever brødet veldig lite arbeid, du må bare planlegge tiden. Lag deigen om kvelden (tar deg 2 minutter) før du legger deg.

du trenger

  • 500g hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjør
  • 1 1/2 ts salt
  • 400 ml vann

 

La den hvile til du kommer hjem fra jobb (hvis du gjør dette i hverdagen) neste dag (16, 17, 18, 19 tiden….)

Brett deigen og la den hvile ytterlig 2 timer.

Sett ovnen på 250C etter 90 minutter og sett i formen som du har tenkt å bake i.

Når deigen har hvilt i 2 timer (igjen så er det ikke så nøye med tiden, om den får hvilt 1.5 eller 2.5 timer spiller ingen rolle) tar du ut den varme formen din fra ovnen, har deigen opp i, setter på lokk og setter det hele tilbake i ovnen for 30 minutter.

Ta av lokket etter 30 minutter, sett ned varmen til ca. 220c og la brødet bake videre ca. 15 minutter.

Ta ut brødet, sett den på rist og la den avkjøle.

Pakker du den inn i et rent håndkle etter at den har avkjølt, holder den seg like fersk og fin til dagen etter.

Eltefritt brød

Kommentarer

  • Reply Rolls with sundried tomatoes and garlic – REDESIGN — Green Food Portal 8. februar 2022

    […] on the kitchen counter and place the dough onto the flour. Bring the sides towards the middle, watch video here . Repeat until the dough feels light and fluffy and not very sticky. Divide the dough into 8-9 […]

  • Reply Vicky 22. januar 2017

    Hei. Kan dette stekes på varmluft? Mitt brød ble noe flatere enn ditt. Deigen var også litt mer klissete. Noen tips? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Hei Vicky
      Det kan den.
      Siden brødet ditt var klissete så høres det ut som om den ikke var helt gjennomstekt. Det kan også være en grunn til at den ble noe flatere.
      Eller kanskje du bruker en større gryte enn det jeg gjør – da vil den også bli flatere.

  • Reply Marianne 7. januar 2017

    Skal brøde steke midt i ovnen ?

    • Reply Mat På Bordet 11. januar 2017

      hei Marianne
      Jeg pleier å sette risten på den nederste eller nest nederste rillen.

    • Reply Nina Pettersen 29. januar 2017

      Hei må det være jerngryte til disse brødene, eller går det an å bruke ildfast former med lokk?

      • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

        Hei Nina
        Det går fint an å bruke hvilken som helst ildfastform med lokk.
        Jerngryte er spesielt godt å bruke da den holder godt og jevnt på varmen.

  • Reply Iselin 19. november 2016

    Hva er det som gjør at det ikke er mer normalt å bruke melk i brødene? Har du prøvd å bytte det ut?

    • Reply Mat På Bordet 29. november 2016

      Hei Iselin
      Ingenting i veien for å bruke melk istedenfor vann, du får en litt annerledes brød. Litt fyldigere om du vil..
      Bruk litt mer melk enn det som er angitt for vann.

  • Reply Arvid 21. september 2016

    Digger disse brødene. Jeg pleier å etterheve deigen i samme plastbolle som jeg satte deigen i. Problemet var bare det at deigen var ofte svært klissete å få ut av bollen og over i gryta etter andre heving. Det ble litt bingo hvordan brødet ble seende ut til slutt. Gjør nå følgende for å unngå dette. Vask og tørk bollen du skal etterheve i og smør den inn med fett før du har i deigen. . Da glir den nesten av seg selv over i gryta og brødene blir fine og runde

    • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

      Veldig smart Arvid!

  • Reply Lise lotte Larsen 30. juli 2016

    Hvilken str har du på gryta?

    • Reply Mat På Bordet 31. juli 2016

      Den rommer 4.2 liter og er 24cm i diam. Lise Lotte 🙂

  • Reply Ingjerd 1. juli 2016

    Heisann!

    Jeg lurer på hvordan det går hvis deigen har hevet i tre døgn? Da i kjøleskap litt over halve tiden. Den ser helt fin ut og lukter som normalt (litt øl-aktig). Jeg fikk plutselig ikke mulighet til å gjøre det ferdig dagen derpå.

    • Reply Mat På Bordet 3. juli 2016

      Så lenge det lukter godt er det bare å kjøre på Ingjerd! Tipper at det blir et veldig godt brød!!

  • Reply Grete kaisa 11. januar 2016

    Heia! Det her brødet så bare nydelig ut, så det vil æ prøve! Men med at æ ikke tåle særlig med hvetemel, kordan e det å bake med andre typer mel eller grovere? Har du prøvd det?:-)

    • Reply Mat På Bordet 14. januar 2016

      Hei Grete

      Du finner over 60 varianter av eltefrittbrød på bloggen – også grove. Søk ‘eltefritt brød’ på bloggen eller bruk drop down menyen for oppskriftene. Lykke til 🙂

  • Reply Siv Grethe 29. desember 2015

    Fikk dette servert på julebrunsj og det var himmelsk. Skal ut å kjøpe le cruset og bake dette

    • Reply Mat På Bordet 3. januar 2016

      Hei Siv Grethe!
      Ja gjør det! Du kan bruke hvilken som helst støpejernsgryte som tåler den varmen – mange som produserer lignende gryter, både dyrere og billigere 🙂

  • Reply Vilde 11. september 2015

    Jeg prøvde dette brødet i dag som mitt første forsøk på å bake brød noen sinne, og er utrolig fornøyd, det ble kjempegodt!
    Men jeg lurer på, er det meningen at brødet skal bli utrolig mykt og litt «klissete» når det er ferdig? Altså det ser ut akkurat som i videoen, men det er fryktelig vanskelig å skjære og etterlater seg seigt brødstoff på kniven. Skorpen er heller ikke så sprø, mer «tender» som det heter på engelsk.
    Takk for oppskriften, og takk for svar! 🙂

    • Reply Mat På Bordet 14. september 2015

      Hei Vilde
      Wow, så gøy at du kastet deg inn i brødbakingen!!
      Og nei, brødet ditt skal ikke være seig på innsiden – det høres ut som om den er understekt.
      Neste gang du baker brød og du tror den er ferdig så kan du vende den ut av formen og ‘banke på’ undersiden. Høres brødet hult ut er den ferdig.
      Steketider er alltid en indikasjon.
      Lykke til neste gang!

  • Reply Gaute 15. august 2015

    Samme problem Som Camilla når jeg prøvde dette. Brødets konsistens blir som gummi. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke.

    • Reply Mat På Bordet 16. august 2015

      Hei Gaute
      Kan dessverre ikke hjelpe deg uten at jeg selv er tilstede og ser hva som går feil.
      Oppskriften funker. Foreslår at du hører med venner/kjente om de har laget eltefritt brød og ber om å være med neste gang de baker.

    • Reply Erik 5. desember 2015

      Hei! Samme problemet her i starten, men mistenker dere gjorde samme tabben som meg – at dere ikke klarte å vente lenge nok før dere «hogget inn».. Brødet bør hvile minst 30-60 min før man skjærer i det! Og steketiden som er beskrevet her er kanskje 5-10 min for knapt etter min erfaring, men dette avhenger jo av ovnstype, grytetype etc.

  • Reply Stine 16. juli 2015

    Hei. Da skal jeg prøver min første brød. Men har kun fersk gjær. Kan det brukes? Og i hvis, hvilken mengde? Setter brødene seg fast i kjelen, eller skal dem slippe gryten lett?

  • Reply Johanne H 20. juni 2015

    Hei Ina! Tusen takk for denne oppskriften, du har fått meg til å bake brød for første gang! Jeg er svært begeistret for dette brødet, men det er noe jeg ikke får til å stemme helt med steketiden! Selv om jeg har økt steketid til opptil 1 time og 15 minutter, så blir brødet likevel litt klissete og deigete inni, og virker ikke 100% gjennomstekt. Jeg har ikke gryte med lokk, men bruker en stor ildfast form med metallfolie over. Jeg tror ikke det er noe galt med ovnen min, for den er ellers svært effektiv. Nå skal det sies at den gjæren jeg bruker begynner å bli ganske gammel (det er så lite gjær en bruker per deig, så den står lenge), har det noe å si? Jeg har ikke bakt brød før, så jeg har null erfaring med slikt…

    • Reply Susanne Aas 2. mars 2022

      Kan man bake dette brødet med glutenfritt mel?

      • Reply Mat På Bordet 8. mars 2022

        Hei Susanne
        Ja, du kan bake glutenfritt på denne måten også.
        Sjekk gjerne oppskrifter hos papautengluten eller det glutenfrieverksted.
        ina 🙂

  • Reply Line 6. mai 2015

    Jeg er frelst, endelig kan jeg bake brød❤️

    • Reply Ina Johnsen 6. mai 2015

      Woohoo Line! Herlig!!! 🙂

  • Reply Liv-Torill 24. april 2015

    Hei. Takk for god og detaljert video om hvordan bake et eltefritt brød. Jeg har prøvd flere av variantene dine og jeg er like begeistret og spent hver gang jeg tar et nybakt brød ut av ovnen. Kjempegøy å prøve noe nytt.

    • Reply Ina Johnsen 24. april 2015

      Så hyggelig å høre Liv-Torill!
      Jeg har nå bakt uendelig mange brød med denne metoden – like gøy å løfte på lokket hver gang!! 🙂

  • Reply Anne 8. mars 2015

    Hei Ranveig
    Jeg vet jo ikke hva slags slippbelegg det er i din stekegryte, men hvis det er teflon ville jeg være forsiktig med å bruke det på så høy temperatur som 250 grader. Det sies å skilles ut når temperaturen blir for høy. Det har vært forbudt i EU siden i sommer, men jeg er ikke sikker på om det gjelder her. Titanbelegg er jo ufarlig, likeså Pyrex, leirgryter og jerngryter. PFOA (det giftstoffet det er snakk om) ble forbudt i England allerede for flere år siden, og det var en stor rettssak om det i USA for 10 år siden, men her har det vært i lovlig salg i hvertfall nesten fram til nå.

    • Reply Ina Johnsen 8. mars 2015

      Hei Anne

      Takk for nyttig info!

  • Reply Katrine 6. mars 2015

    Tusen takk for flott beskrivelse. Inspirerende!!

  • Reply Ranveig Amundsen 6. mars 2015

    Beklager, det viser seg at stekegryten tåler 280 grader, så er alt OK.

  • Reply Ranveig Amundsen 6. mars 2015

    Hei!
    Jeg har kjøpt en stekegryte med lokk som er laget av støpt aluminium med 2-lags slipp-belegg (på tilbud til 299 kr. på Obs). Den kan brukes i ovn men max. temperatur er oppgitt til 230 grader. Er det stor forskjell om man varmen er 230 i stedet for 250 den første halvtimen før man tar av lokket? Må man i så fall forlenge den første perioden p.g. a. lavere temperatur?

    • Reply Ina Johnsen 6. mars 2015

      Hei Ranveig

      Brødet blir sikkert bra om du steker det på 230 grader istedenfor 250.
      Jeg hadde lagt til 5 minutter ekstra steketid med lokk for å kompensere. Dette er bare synsing fra min side, jeg har ikke prøvd det selv, så du får se det litt an. Lykke til!

  • Reply Svein 28. februar 2015

    Hei og takk for inspirasjon til å starte med brødbaking etter over 25 år i fra det. Men jeg lurer på en ting. Jeg liker ikke så hard skorpe som du og mange andre gjør. Jeg vil steke brødet i en leirgryte med lokk. Må jeg øke baketiden under lokk tilsvarende som jeg minsker tiden uten lokk? Eller er brødet stekt nok inni til at det holder med 30 minutter under lokk uansett?

    • Reply Ina Johnsen 28. februar 2015

      Hei Svein

      Hehe,den var ny – hvordan steke grytebrød slik at den ikke får hard skorpe…
      Jeg hadde stekt brødet med lokket på i 45 minutter. Litt skorpe blir det, og blek blir den og.
      Du kan også la brødet avkjøle med ett rent kjøkkenhåndkle over, det vil kanskje gi deg en mykere skorpe.
      Lykke til med brødbakingen, hyggelig at du er i gang igjen!

      • Reply Linn-Cathrine 25. januar 2016

        Et tips for mindre hard skorpe er vel å steke det i jerngryte som ikke er forvarmet med ovnen (det er vel den intense varmen som lager skorpen slik som den blir), og evt øke steketiden litt. Og for å vite om brødet er gjennomstekt så er 95grader kjernetemperatur en gylden regel å gå etter (jo grovere brød jo høyere kjernetemp trenger det).

        • Reply Mat På Bordet 25. januar 2016

          Det kan hende Linn-Cathrine, men uten den varme gryta så mister du den eksplosive ‘veksten’ av brødet. Må nesten testes og sammenlignes.

  • Reply Thomas 5. januar 2015

    Hei
    Etter å ha laget dette brødet er jeg ganske skuffet, det lukter veldig gjæret.
    Om det er jeg som har gjort noe feil vet jeg ikke..
    Det sto å hvilte seg i ca 17 timer +2 timer etter heving før det gikk i ovnen.

    Vet ikke helt hvor det gikk feil:(

    • Reply Ina Johnsen 6. januar 2015

      Hei Thomas
      Børdet blir nok litt syrlig når den har fått stå så lenge. Ønsker du ikke den smaken, foreslår jeg at du kutter ned på hevetiden – til 12 timer for eksempel.
      Prøv gjerne igjen, det blir ordentlig godt brød!!
      Lykke til!

  • Reply Silje 15. november 2014

    Super bra video! er det mulig å lage brødet uten en sånn gryte?

  • Reply Raymond 21. oktober 2014

    Hei,

    Takk for alle de flotte oppskriftene på eltefritt brød. Har prøvd en del av dem, da i vanlig brødform, og de har vært kjempe gode. Fikk nylig en jerngryte, og lagde i dag mitt første i den. Det ble et helt himmelsk brød, et fantastisk resultat (om jeg må si det selv), og kan ikke vente med å lage flere av oppskriftene med jerngryte. Så et lite spørsmål om tørrgjær. Har tidligere kastet resten av posen etter jeg har brukt det lille som går i deigen. Kan man spare denne i stedet, og bruke neste gang? Kommer nok til og bli noen deiger i uken nå. Takk igjen!

    Mvh – Raymond

    • Reply Ina Johnsen 22. oktober 2014

      Hei Raymond
      Å nei, ikke kast resten av posen – den holder seg godt den!! Sett en sånn poseklemme (http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/70083252/) på, tape posen igjen eller bruk en gummistrikk så holder tørrgjæren seg godt til neste gang. Alternativt kan du helle posens innholde i et lite glass.
      Veldig gøy å høre at du er godt i gang med brødbaking – heia, heia!

  • Reply Erik Arntzberg 24. september 2014

    Hei, Jeg er en gammel enslig gubbe på 77 år og har fulgt disse flotte inleggene.
    Brødene ser veldig gode ut så dette vil jeg prøve om et par dager, må bare skaffe meg en god jerngryte. Dette skal bli spennende.

    • Reply Ina Johnsen 27. september 2014

      Lykke til Erik!

  • Reply Heidi 7. juni 2014

    Hei Ina.

    Jeg har fulgt bloggen din lenge og laget mange gode måltider, kjempefornøyd. Jeg har også prøvd dette brødet 4-5 ganger, deigen er helt lik din etter at den er lagd, men i heveprosessen blir den veldig flytende, i dag klarte jeg å brette inn deigen uten for store problemer. Men etter to timer så har deigen nærmest blitt flytende og jeg må helle den ned i gryten, det blir sittende igjen masse deig på papiret, dessverre så er bakepapiret så oppbløtt at det følger med hvis jeg prøver å skrape. Jeg er pinlig nøyaktig når jeg måler opp mengden og skjønner bare ikke hva jeg gjør feil, vil så gjerne lykkes med dette!!! Håper du har et godt tips!!

    • Reply Ina Johnsen 8. juni 2014

      Hei Heidi
      Jeg vil også at du skal lykkes med dette!! Mitt tips er å bruke mer mel om deigen alltid er for vått. Lag deigen etter oppskrift og brett inn ekstra godt med mel etter 1.heving. Brett til du har en relativ fast deig og sett den så til 2.heving. Pass på at du har nok med mel på bakepapiret at den ikke klebrer når den vider seg utover.
      Håper det hjelper og lykke til!

  • Reply Mat på Bordet 6. november 2013

    Huff er litt bakpå med svar her….
    @anette – jeg setter den nederst i ovnen (i varmluft ovn).

    @Marte – jeg kan tenke med at det har noe med melet å gjøre. Norsk mel er ikke det samme som australsk mel og det kan hende at du må justere vannmengden siden dine deiger blir tørre. Mer vann altså. Er det veldig kaldt hos dere hadde jeg gått for en lengre hevingsperiode – 18 timer altså. Og ja. skru ovnen din på det varmeste.

    @Anonym – ingen juks i filmen – deigen som blir laget er deigen som blir bakt. Jeg får 90% av gangene like stort og fint brød som i filmen. De gangene de ikke blir like luftige har ikke deigen hevet lenge nok. Jeg bruker også kaldt vann i deigen ikke lunken.

    @Frode – har kun bakt i varmluft ovn men hadde forsøkt med like høy temp.

    @TheAnettesan – du kan kjøpe håndtak som tåler høyere temperatur der de selger Le Creuset gryter
    />@Kine -den kjøpte jeg for lenge siden, tror jeg kjøpte den på Åhlens….

  • Reply Kine:-) 5. november 2013

    Hei – bakte brødet for første gang i går. Knall:-)Det ble ikke siste gang. Har et spørsmål – den skålen med håndtak var bare utrolig flott – hvor kan man få tak i sånne?

  • Reply TheAnettesan 3. november 2013

    Hei Ina, fin blogg! Lurer bare på hvordan håndtak du har på gryten din? Jeg har en rød Le Creuset gryte, men sjekket håndtaket og det står i bruksanvisningen at min type ikke tåler mer enn 200 grader! Jeg avbrøt stekingen her fordi det luktet litt rart…tør ikke steke videre!Får ta deigen over i form!

  • Reply Frode Breimo 30. september 2013

    Hvordan går det å lage dette i vanlig ovn (ikke varmluft)? Bør jeg justere temp/baketid?

  • Reply Anonymous 13. september 2013

    Hei.

    Jeg har prøvd flere utgaver av brødrene dine de siste månedene, og de smaker topp.
    Det eneste problemet mitt er at brødrene blir veldig lave. Jeg bruker samme gryte som deg, men jeg klarer ikke å få samme høyde på brøene som det på videoen din.
    Blir man lurt av høyden på filmen, eller er de så store som de ser ut? Jeg bruker vann med temperatur på mellom 37-40 grader og hever på kjøkkenbenken.

    Er det noen som har prøvd å dobbel oppskriften.
    Hvis så. hvor lenge stekte brødet, og brukte dere 24 cm gryte?

  • Reply Marte 24. juli 2013

    Hva er det jeg gjør galt? Jeg har nå forsøkt tre ganger å bake dette vidunderlige brødet, men det blir like seigt og kompakt hver gang. Forsøker den groveste varianten. Deigen virker for tørr når jeg blander den sammen. Har bakt mye og får til andre ting, men lurer på om jeg må bruke mer vann og mer gjær? Lurer også på hvor varmt rommet brødet hever seg i må være. Her er det midtvinters (Melbourne, Australia) og rundt 13-15 grader på kjøkkenet over natta. Kan dette ha noe å si? Håper du vet hva som kan være grunnen! Kanskje er ikke ovnen vår varm nok heller? Ofte vi må skru opp temperaturen litt når vi baker andre ting?!

  • Reply Anonymous 7. juni 2013

    Hei, kan hende jeg har oversett svaret til spørsmålet mitt, men hvor i ovnen skal kjelen stå? gleder meg til å bake brødet 😉
    Anette

  • Reply Mat på Bordet 4. juni 2013

    @Anita!
    Så hyggelig å høre!
    Og ja, jeg har laget no knead biola-brød, se https://matpaabordet.no/2011/08/22/eltefritt-biolabrod/

    @Elisabeth – 24cm diameter

  • Reply Anonymous 1. juni 2013

    Hvilken str på gryta til denne oppskriften? Hilsem Elisabeth

  • Reply Anita Girard-Skarstein 31. mai 2013

    Ina, takk for en flott blogg og video! Jeg har endelig fått laget mitt første no knead brød – og hvilken opplevelse. Fikk min hvite le creuset i går og deigen stod med en gang klar. Første forsøk var vellykket… og nå lurer jeg på om du har prøvd med yoghurt? Eldstemann venter allerede på sitt no knead sjokoladebrød!

  • Reply Mat på Bordet 22. mai 2013

    @anonym – takk for tipset, har ikke prøvd å blande inn havregørt, god idé!

    @Ingrid – ja, mange gode måter å bake brød på 🙂

  • Reply Anonymous 21. mai 2013

    en ting til …….
    ………alle disse timene med hevin g synes jeg virke roverdrevent og bortkastet og jeg har ikke verken tid eller tålmodighet til slike langdryge prosjekter 🙂

    men jeg lover ar mine rundsrtykker og brød er luftige og gode!

    mvh ingrid

  • Reply Anonymous 21. mai 2013

    hei
    dette er jo interessant!
    jeg har bakt i over 35 år nå og alltid knadd og hevet mye
    nå har jeg funnet ut at det trengs minimlt med både knaing OG heving!

    jeg lager kjapt rundstykker til en frokost
    blander deiegen sammen og deler opp emner og legger på bakeplate
    når ovnen er varm nok både heves de og stekes
    og blir supergode

    altså ingen heving utenom den i ovnen og evt litt i påvente av varm nok ovn.

    mvh ingrid

    [email protected]

  • Reply Anonymous 17. mai 2013

    Kjempefint med video som viser hvordan man gjør det 🙂

    Har du prøvd å blande inn rester av f.eks. havregrøt i slike brød? Havregrøt i «vanlige» brød skal visstnok gjøre dem mer saftige.

  • Reply Mat på Bordet 23. april 2013

    Så hyggelig Mona – takk for link!

  • Reply Mona Skadsberg 31. mars 2013

    Heisann. Har testet ut «no knead bread» i påsken. Har linket til bloggen din i mitt blogginnlegg. Takk for inspirasjon.

  • Reply Mat på Bordet 25. februar 2013

    Så gøy da!
    Lykke til!

  • Reply Siri Ore Elle 24. februar 2013

    hei der!!
    nå ble jeg skikkelig inspirert til å lage grytebrødet ditt!! takk for oppskrift og inspirasjon!!!

    Siri

  • Reply Mat på Bordet 11. februar 2013

    Hei Kjersti, Astrid og NicolyaF

    Utrolig gøy at dere er hekta på eltefritt brød og at dere eksperimenterer og utvikler oppskriften videre. Jeg er helt enig med at det er nesten umulig å lage et mislykket brød og når man først har knekt koden så er det ingen begrensninger for hva man kan finne på!

    Tusen takk for fine tilbakemeldinger – NicolayF jeg la ut ditt kommentar på MPB’s facebook side slik at alle kunne lese om tipsene dine.

    Keep on baking!! 🙂

  • Reply NicolayF 5. februar 2013

    Hei, dette brødet er fantastisk bra, og jeg har bakt det nå i godt og vel ett år. Jeg har noen tilpasninger som jeg vil bringe videre.
    Jeg har en silicon bakeduk som er perfekt å ha mel og brette brødet på. Bare å skylle i vann og henge til tørk etterpå.
    Istedenfor gryte har jeg gått over til to små brødbakeformer som gir meg to perfekte brød som er lettere å skjære enn det store grytebrødet. Jeg legger en annen stor bakeform over som lokk, og det blir et saftig og godt brød. Jeg bruker ca 350 g mel og har diverse annet oppi som feks musliblanding, chiafrø, og forskjellige meltyper Eventuelt chilli, hvitløk, pesto og oliven i ulike kombinasjoner, litt havsalt på toppen. Jeg deler deigen i 2 og bretter de og legger deigen i hver sin bakeform som hever ca 1-2 timer. Deretter steker de under lokk i 30 min og 15 min uten lokk.
    Men jeg tror jeg skal teste å lage rundstykker etter å ha lest om dine chiabattabrød. Legger nok brødene i en stor og dyp bakeform og legger en stekeplate oppå som lokk i 30 min og deretter 10 min uten lokk.

    Tusen takk for flott blogg og ikke minst tipset om dette fantastiske brødet.

  • Reply Astrid 3. februar 2013

    jeg må bare takke deg for denne oppskriften! Jeg er ivrig hjemmebaker, men vanlig brød er alt for tidskrevende, i tillegg var jeg aldri helt fornøyd med brødet. Så jeg har brukt brødbakemaskin hver dag. Men konsistensen blir jo ikke så bra og man få ikke noe ordenlig skorpe. Så fant jeg oppskriften din og jeg ELSKER den! Det er så lettvint og krever hverken mye tid eller arbeid, nesten like rask og enkelt som med brøbakemaskin – men så mye bedre!!!! Jeg er frelst!!
    Jeg bake no-knead bread nesten hver dag. Først brukte jeg noen oppskrifter fra siden din, så har jeg begynnt å tilpasse mine oppskrifter eller eksperimentere litt. Jeg er veldig glad i surdeigbrød og tilsetter 100 g surdeig til nesten alle brød jeg baker, funker utmerket. Så her spiser vi kjempegodt, nystekt brød hver dag, takket være deg!!

  • Reply Kjersti 24. januar 2013

    Tusen takk for denne oppskriften! Jeg ble tipset av en nabo, og jeg har i noen måneder bakt «ditt» brød hver dag. Jeg kjøper mel fra Holli Mølle, økologisk, litt sunnere (de maler melet med kimen) kjempegodt mel. Det fås kjøpt i helsekostbutikker. Men det er litt dyrt, så jeg kjøper direkte fra mølleren. Nå har jeg eksperimentert masse, og har tilgode å lage et brød som ikke er godt. ;D Jeg synes også at oppskriften gir brød som er litt i minste laget og bruker gjerne ca 625 g mel og 5 dl vann, eller litt mer. Jeg har dessuten prøvd den gamle oppskriften min på Ingers rugbrød, og det ble helt fantastisk! Bedre enn det de solgte på Baker Hansen tidligere. Jeg tror egentlig metoden ikke har noen begrensninger… det er såååå moro å lage, og hele familien er happy.

  • Reply Siri-Malén 10. desember 2012

    Supert. Da kan eg ta i bruk den nye gryta med en gang, og bekymre meg for knotten senere =)

  • Reply Mat på Bordet 10. desember 2012

    Ja, jeg gjorde det, helt til den gikk i oppløsning (etter ca. 100 brødbakst…) og har nå ertsattet den med en i stål.:)

  • Reply Siri-Malén 9. desember 2012

    Bruker du den knotten som fulgte med lokket (ser ut til at den kun skal tåle 190 grader) eller har du byttet den ut med en i stål?

  • Reply Mat på Bordet 21. november 2012

    Ja, det er ikke noe problem. Men bruk dobbel så mye fersk gjær enn det det står oppgitt i oppskirften.

  • Reply Malin 20. november 2012

    Wuæ! Gåt det an å bruke fersk gjær istedet eller blir det helt feil?
    Har ikke tørrgjær i hus og orker ikke dra meg til butikken nå…

  • Reply Mat på Bordet 18. november 2012

    @Stian – takk for tipset, det skal jeg prøve!

    @Anonym – tenker at brødet ditt er feridgstekt nå 🙂 men jeg bruker varmluft.

  • Reply Mat på Bordet 18. november 2012

    Hei Henrik
    Det er sjeldent jeg har melklumper i brødet mitt. Har du nok vann i deigen din? Nå vet jeg ikke om du følger oppskriften her eller en annen… Pass på å røre deigen ordentlig ut i utgangspunktet og la den hvile lenge nok (12 – 18 timer). Det er mine tios 🙂

  • Reply Henrik 12. november 2012

    Hei,

    hvordan unngår du melklumper i dette brødet? Jeg har forsøkt meg på (nesten) eltefritt brød noen ganger, dvs jeg rører sammen mel og vann, lar det stå en god stund (autolyse) og så elter jeg littegranne. Men når jeg elter, kjenner jeg at deigen har ganske mange små klumper med mel som ikke har løst seg opp, så da ender jeg gjerne opp med å elte ganske mye for å få dem ut, og da er vel noe av poenget med «eltefritt» borte.

    Så har du noen tips til hvordan jeg kan unngå å få disse klumpene i deigen min?

  • Reply Stian 11. november 2012

    Hei!
    Her i huset har vi bakt dette brødet et par år nå, og går aldri lei! I dag prøvde jeg for første gang å smøre olje på bakepapiret vi legger det ferdigbrettede brødet på før andre gangs heving. Vi har ofte litt med mel over hele kjøkkenet og en brøddeig som henger fast i papiret når det skal over i gryta, men denne gangen gikk det uten noe søl. Anbefales!

  • Reply Anonymous 6. november 2012

    Hei! Er i ferd med å varme opp ovnen nå og steke mitt første brød 🙂 MEN; varmluft eller bare over/undervarme?

  • Reply Mat på Bordet 1. november 2012

    Det er ikke farlig om du ikke har helt lik grytestørrelse – velger du større gryte blir brødet flatere, velger du mindre blir det høyere. Så lenge det ikke er altfor stor forskjell på størrelsen trenger du heller ikke å gjøre så altfor mye med steketiden – litt mindre steketid for større gryte, lett mer for mindre gryte…

  • Reply Lesuh 29. oktober 2012

    Jeg har ikke riktig gryte så jeg lurte på å prøve med en slik firkantet ildfast form med lokk fra kitchn. Arealet på bunnen på denne blir nesten eksakt samme som på en rund gryte med diameter på 24cm men den blir kanskje litt flat. Tror jeg må på butikken og se den.

  • Reply Anonymous 9. oktober 2012

    Fantastisk oppskrift. Jeg har eksperimentert med speltmel hvor jeg også har hatt i solsikke og linfrø. Fungerte utmerket. Hadde sågar en spiseskje med olivenolje i blandingen også. Brødet ble luftig, mykt, velduftende og godt

  • Reply Mat på Bordet 7. september 2012

    diam. 24cm

  • Reply Anonymous 5. september 2012

    Hvilken størrelse har du på jerngryta? Føler min er litt stor…

  • Reply Mat på Bordet 4. august 2012

    Hei Silje
    Så bra!
    Tusen takk for tilbakemelding – alltid hyggelig å høre at oppskriftene blir brukt og at resulatet blir vellykket!
    Happy baking!

  • Reply Silje 31. juli 2012

    Heihei! I går stekte jeg et No knead brød for første gang, og det smakte himmelsk! Innen en time var 75% av brødet spist opp, så står en ny deig til heving 🙂

    Jeg har en jerngryte fra ikea som passer perfekt! Den er litt mindre enn din, så jeg steker brødet litt lenger – men som en bonus blir brødet litt høyere slik at skivene ikke blir så «slanke» 😛

    Jeg regner med at det blir mye baking fremover, så det er bra du har så mange variasjoner jeg kan prøve meg på! Tusen takk for en fantastisk oppskrift 🙂

  • Reply Mat på Bordet 31. juli 2012

    Ja, det går nok bra! Har du noe tungt å sette opp på lokket går det enda bedre:)
    Lykke til!

  • Reply Anonymous 31. juli 2012

    HJELP! Lager dette brødet nå, men har bare jerngryte med metallokk. Går det bra?

  • Reply Mat på Bordet 24. juni 2012

    Ja, du kan lage brødet uten jerngryte, se https://matpaabordet.no/2011/11/21/eltefritt-brod-uten-gryte/

  • Reply Anonymous 16. juni 2012

    Hei! 🙂 Dette brødet ser veldig godt ut og skal prøves her i heimen! 🙂 Men hva kan jeg bruke når jeg ikke har jerngryte med lokk??Går det ann med en ildfast form med aliminiumsfolie som lokk?
    Karin

  • Reply Mat på Bordet 16. juni 2012

    Kjære Tonje,
    Tusen takk for fantastisk tilbakemelding!
    Hår lagt ut kommentaren din på mat på bordets facebook side, jeg synes den var så fin og ble så glad 🙂

  • Reply Tonje 16. juni 2012

    Hei!

    Det er ikke akkurat noen nyhet at man som student føler at man mangler både tid og penger. I en travel hverdag, og med et matbudsjett på 50kr om dagen, er det vanskelig å få til et sunt og variert kosthold. No knead-brødet har på den måten forandret min verden. Fantastisk smak, fantastisk enkelt, utrolig billig, og sammenlagt arbeidstid ligger på omtrent 15 min. Jeg lager gjerne 2-3 brød samtidig i avlange former (har dessverre ikke jerngryte med lokk), og det holder gjerne til et par uker med frokost/lunsj/kveldsmat for min del. Tusen takk for at du deler så mange spennende oppskrifter, og tusen takk for en fin video som viser hvor latterlig enkelt dette faktisk er!

  • Reply Mat på Bordet 3. juni 2012

    Mmm, ja, skorpen har tendens til å bli noe mykere. Jeg oppbevarer som sagt i et kjøkkenhåndkle – papirpose kan jeg også anbefale. Hvis du ‘må’ ha sprø skorpe anbefaler jeg at du legger brødet noen minutter i varm ovn 🙂

  • Reply Nina Hegland 31. mai 2012

    Brødet er bare helt nydelig!!! Men hva gjør du med brødet når du oppbevarer det? Jeg har prøvd å ha det i kjøkkenhånkle og i brødpose, men begge deler gjør at skorpen blir helt myk. Ungene liker at skorpen er myk, men jeg liker den sprø.

  • Reply Marius 30. mai 2012

    Hei

    Jeg prøvde å lage brødet, men etter første heving (18 timer i 20 grader) luktet deigen etanol, som det hadde hevet for lenge. Selv etter 2. heving i 2 timer luktet brødet av etanol. Når vi åpnet opp det ferdig stekte brødet luktet det så ille at vi ikke ville spise det.
    Har du noen forslag på hva jeg kan ha gjort feil?

    Marius

  • Reply Mat på Bordet 17. april 2012

    Ja, da er det bare å finne frem jerngryta (eller en annen ildfast form med lokk) og sette i gang og bake brød istedenfor boller. Har ikke noe imot boller altså, men som du skriver, litt usunt i lengden….:)

  • Reply Anonymous 14. april 2012

    Jerngryte, for en fantastisk ide! Blir akkurat som steinbakt det vil jeg tro. Smaker sikkert nydelig med litt honning i. Har brødbakemaskin, men brødene blir ikke gode. Har derfor godt i bollebaking i stedet noe som blir litt usunt i lengden XD

  • Reply Mat på Bordet 31. mars 2012

    He,he, jeg har også opplevd ymse deiger som omvandles til fantastiske brød – så morsomt!
    Glad for at du liker og bruker bloggen!
    God påske!

  • Reply Anonymous 28. mars 2012

    Hei.

    Vi er hekta på brødet, prøvde med havregryn og fikk litt panikk da deigen ikke ble som den skulle. I ovnen gikk den allikevel, og vips, så ble brødet en av de fineste jeg har fått til. Har ikke gryte, bruker rund kakeform med folie over og legger en ovnsplate oppå, fungerer strålende. Takk for utrolig fin blogg og for masse inspirasjon.

  • Reply Mat på Bordet 22. mars 2012

    Så hyggelig!
    Ha en super duper dag du også!

  • Reply Anonymous 21. mars 2012

    Du har rett i at dette brødet er helt fantastisk. Har bakt det to ganger og kommer til å bake dette igjen:). Har nylig oppdaget din blogg, og har lagt den til som favoritt. Den er kjempeflott med fristende bilder som gjør at jeg får lyst til å lage mat!
    Ha en fin dag:))

  • Reply Mat på Bordet 6. mars 2012

    Bare hyggelig!
    Alltid morsomt å høre om andre som er bitt av ‘basillen’ 🙂

  • Reply Haust 6. mars 2012

    No har eg baka eltefritt brød i fleire veker, takka vere deg og Trines matblogg. Det er jo berre fantastisk godt – og enkelt!
    Tusen takk for inspirasjonen! 🙂

  • Reply Mat på Bordet 26. februar 2012

    Ikke noe problem å bake brødet uten gryte – se http://www.matpaabordet.com/2011/11/no-knead-brd-uten-gryte.html

  • Reply Anonymous 22. februar 2012

    Hei.

    Har satt deigen i går, gleder meg å komme hjem i dag å prøve. Lurer på om noen har bakt denne i en vanlig rund kakeform?Lurer på om det går? har ikke gryte.

  • Reply Mat på Bordet 7. februar 2012

    Hei Hege!
    Bytt ut 50g hvetemel med kruskakli så får du et ganske grovt brød. Jeg har laget over 50 forskjellige varianter av dette brødet, du finner de alle her :http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread

  • Reply Hege 6. februar 2012

    Dette ser veldig godt ut. Skal prøves. Men kan man bruke grovere mel enn vanlig hvetemel for de som vil ha brødet grovere?

  • Reply Mat på Bordet 5. februar 2012

    Det høres ut som en god idé!

  • Reply Camilla 4. februar 2012

    Ja, jeg elter det jo ikke noe, men det blir allikevel ikke godt 🙁
    Tenkte å få noen venner av meg til å prøve dette og se hvordan resultatet deres blir…

  • Reply Mat på Bordet 24. januar 2012

    Hei Camilla
    Jeg vet dessverre ikke hva som skjer på brødet ditt… Et gummiaktig brød kan være et resultat av for mye elting som selvfølgelig ikke kan være tilfelle her…

  • Reply Camilla 23. januar 2012

    Nei, dette skjønner jeg ikke. Så enkel oppskrift og allikevel «kåler jeg» det til. Har nå prøvd et par ganger, forskjellig oppskrift og med forskjellig gryte som blir brukt til steking.

    Begge gangene blir brødet mitt som gummi inni.

    Hva i alle dager er det som blir så feil? Er det ingen andre som opplever at det skjer?

  • Reply Mat på Bordet 17. januar 2012

    diam 24cm og ja emaljert 🙂
    dette er gryta mi
    http://lecreuset.no/Sortimentet/Stopejern/Gryter/Rund-gryte-24-cm/

  • Reply Becca 17. januar 2012

    Heisann.
    Hvor stor er gryta du bruker?
    Emalje på innsiden?

  • Reply Mat på Bordet 10. januar 2012

    Hei Hanne!
    Brødet så digg ut – gratulerer!
    Ha det gøy med videreutvikling av oppskriften!

  • Reply Hanne Alice-Matforelskelse 8. januar 2012

    Tusen takk for den fantastiske oppskriften!! Dette var enkelt og godt. Det blir testing av dette brødet med litt grovt og surdeig etterhvert.Se gjerne resultatet av mitt brød:
    http://matforelskelse.blogg.no/1326023675_no_knead_bread.html

    Ha en strålende søndag:)

  • Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

    Hei Kjetil!
    Takk for tilbakemelding – veldig hyggelig å høre at du har begitt deg ut i brødbakeverdenen ! Du har all grunn til å være storfronøyd ! Jeg er like fornøyd selv hver gang jeg baker dette brødet 🙂
    Lykke til med variantene!

  • Reply Kjetil_35 28. desember 2011

    Tusen takk for oppskrift og video!

    Har bakt mitt første brød (som ble en ubetinget suksess, om jeg må si det selv) og er akkurat sånn passe storfornøyd med meg selv.

    Deigen ble nok noe mer klissete enn det du har i videoen, så regner med å bruke litt mer mel neste gang, men brødet ble uansett veldig godt.

    Nå gjenstår det bare å teste alle variasjonene 🙂

    Takk 🙂

  • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

    Ja, jeg det gjør jeg 🙂

  • Reply Anonymous 23. november 2011

    Flott video!! Dette skal jeg jammen teste ut i helgen! Takk for inspirasjon! 🙂 Leste i kommentarfeltet på en av oppskriftene dine, at du brukte varmluftsovn. Gjør du det på alle dine oppskrifter?

  • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

    Bare pass på å regulere baketiden. Jeg bruker som sagt en gryte med diam 24cm.

  • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

    Veronica & Jon
    Sorry, ser at jeg har «hoppet» over kommentarene deres. Bruker der for liten form kanskje? Mitt måler 24cm i diam. Bruker dere mindre form bør dere prøve lngre baketid eller mindre deig. Har dere samme størrelse så må dere bare prøve lengre baketid! 🙂
    Lykke til!

  • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

    Du kan skru av håndtaket! 🙂

  • Reply Jon 31. oktober 2011

    Ildfast gryte med lokk fungerer flott. Kjøpte selv en på Clas Ohlson til 2-300. Anbefaler en diameter på max. 20-22 cm. slik at du får god høyde på brødet.
    Lykke til.

  • Reply Anonymous 30. oktober 2011

    Må prøve dette brødet, men er redd for å ødelegge lokket på Le Creuset gryten min. Håndtaket på lokket tåler jo bare 190 grader. Blir det like bra med leirgryte, eller en ildfast glassform med lokk?

  • Reply Mat på Bordet 30. oktober 2011

    Hei!
    Jeg har laget brødet med og uten andregangs heving. Rundstykkene for eksempel er laget uten andregangs heving.
    Poenget med brettingen er å «jevne ut» strukturen i deigen. Etter brettingen må deigen ha tid til å komme seg igjen og bygge opp en ny struktur.Når det gjelder tid er man fleksibel men jeg synes at brødet blir absolut best med den originale metoden 🙂

  • Reply Brødelskeren 29. oktober 2011

    Hei! Tusen takk for super oppskrift og video! Har lagd brød tre ganger nå – to grove og ett fint – og alle ble veldig lekre og gode 🙂 Utrolig lettvint og greit for oss som ikke har kjøkkenmaskin. Jeg lurer litt på hevetiden – er det viktig at brødet hever to timer etter at det er brettet, og hva er i så fall forklaringen? Og hvis man eventuelt hopper over brettingen slik noen andre skrev her, hvor lenge bør brødet heve?

  • Reply Jon 27. oktober 2011

    Veronica – jeg har sett det samme som deg, litt kladdete i midten.
    Men jeg skal forsøke på nytt med en tanke lengre steketid, f.eks. 35-40 min under lokk og så 10 min. uten lokk.

  • Reply Veronica 27. oktober 2011

    Hei! Har akkurat laget brød etter din oppskrift, men det så ut til at deigen var litt mer flytende enn din, og det ble litt kladdete i midten, som om det ikke var nok stekt.

    Har du noe tips til hva jeg kan ha gjort galt, eller må jeg kanskje kompensere litt for gammel komfyr?

    Smaken var fortreffelig, så jeg skal uansett prøve flere ganger!

  • Reply Mat på Bordet 14. oktober 2011

    Så bra!
    Det er veldig hyggelig å høre!!!

  • Reply Anonymous 12. oktober 2011

    Tusen takk for denne gaven. Brødet ble utrolig bra og bloggen din er helt fantastisk 😉

  • Reply Mat på Bordet 27. september 2011

    Ser ut som om du er blitt bitt av no knead brød basillen Jon 🙂
    Du finner over 30 varianter på no knead brød på bloggen – klikk på no knead brød under etikettene på høyre siden av bloggen…

  • Reply Jon 26. september 2011

    Nå har jeg forsøkt en annen løsning. Møllerens Saftig Kornbrød (brødblanding) inneholder bl.a. hvetemel, sammalt hvete/rug, linfrø, solsikkekjerner, havregryn + noen andre bestanddeler.
    Jeg brukte 500 gr. av denne blandingen, ¼ teskje tørrgjær og ¼ teskje salt siden blandingen inneholder noe salt allerede. Blandet dette godt og helte i 4 dl. lunkent vann. Heve- og steketid som du har beskrevet.
    Brødet ble virkelig delikat med sprø skorpe og for øvrig velsmakende og saftig.

  • Reply Maren og Jacob 25. september 2011

    Nå står vårt 7. eller 8. no knead brød i ovnen, hasselnøtter. Vi har prøvd diverse varianter, noen ganger har de sett perfekte ut og andre ganger har de blitt litt flate. Men de er alltid supergode og det er morsomt å bake uten å kna. Tusen takk for alle dine entusiastiske oppskrifter!

  • Reply Mat på Bordet 23. september 2011

    Så gøy da!
    Det ligger over 30 varianter på dette brødet på bloggen så det er bare å sette i gang 😉

  • Reply Jon 21. september 2011

    Som en 100% amatørbaker klarte jeg sikkert å lage litt mer søl på kjøkkenbenken enn dere andre, men resultatet ble kjempebra! Har allerede spist litt for mye kjenner jeg, men ferskt brød med crispi skorpe og med brunost er jo sååå godt!
    Med litt trening blir sikkert sølet litt mindre også:-)
    Kjempeoppskrift!

  • Reply Mat på Bordet 21. september 2011

    Og hvordan gikk det Jon?

  • Reply Jon 20. september 2011

    Fikk tipset av min bror for to dager siden, ilte i går til Clas Ohlson og kjøpte Pyrex ildfast gryte med lokk. I dag er deigen satt, og i morgen blir det steking!
    Dette var en enkel oppskrift som selv en AFP-pensjonist på 65 kan våge seg på.
    Du skal få kommentaren min når brødet er prøvesmakt.

  • Reply Jon 20. september 2011

    Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  • Reply Mat på Bordet 15. september 2011

    Jeg fryser stort sett alltid brødene. Når jeg først er i gang baker jeg flere om gangen og da er frysen en ypperlig måte å oppbevare de på. Du kan la de tine på kjøkkenbenken – har de mistet sin sprøe skorpe kan du sette de i en varm ovn noen minutter. Lykke til på lørdag!

  • Reply kjær 14. september 2011

    Hei, Ina,
    nydelig og inspirerende blogg.
    Er nå i gang med steking av tre brød.
    Ett grovt (kruskakli) med soltørket tomat og pinjekjerner (ristet dem først), ett med diverse frø/kjerner jeg hadde liggende + at jeg «brettet» rosmarin inn (slik du gjorde med pestovarianten) og et grovt (rug og linfrø) med grønne oliven.
    Jeg lurer på følgende: Brødene er til et lite gilde lørdag kveld. Hva er din erfaring med frysing av disse brødene? Bør jeg evt. unngå fris og bare pakke dem inn i kjøkkenhåndklær og håpe på det beste? Jeg vil jo helst at de skal være sprø på utsiden på lørdag. På forhånd, takk. -Sarah

  • Reply Mat på Bordet 5. september 2011

    Bare hyggelig! Det er faktisk veldig vanskelig å gjøre noe feil med denne oppskriften…:))

  • Reply Anonymous 5. september 2011

    Takk skal du ha, ja jeg regnet med at gryta var kanskje litt for bred for deigen, men det smakte fantastisk! 🙂

  • Reply Mat på Bordet 5. september 2011

    Den ble nok flat fordi du bruker større form enn jeg – min er 24cm i diameteren. Prøv med 1.5ganger deig – steketiden må du se litt an, men si 35min med lokk og 20 minutter uten….
    Lykke til!

  • Reply Anonymous 5. september 2011

    Hei:) nå har jeg nettopp tatt ut mitt første brød fra ovnen og spist en skive med smør på:)) det smaker super godt!! Men jeg lurer på en ting; mitt brød ble veldig flatt så jeg lurer på hvordan det vil være å lage feks 1 1/2 deig for å få større brød? Hva med steketid? Min gryte er ca 28 cm bred. :)))

  • Reply Mat på Bordet 22. august 2011

    Så bra at brødet ble vellykket – veldig hyggelig å høre!
    Kos deg med brødbaking!

  • Reply Synnøve. 22. august 2011

    Da har eg med stor fremgang bakt dette brödet. Det er IKKE siste gang skal eg si. gjorde deigen i går vid 18 tiden. Så hevet den til 11 idag. Da la eg den på melet bakepapier og brettet noen ganger, Så opp i gryta og in i ovnen.
    Har nå bröd nummer 2 i steikovnen. Har smakt på det förste og så gott :))

    Takker for en enkel brödoppskrift. Kommer legge dette på bloggen min og linker til deg.
    Hilsen Synnöve.

  • Reply Mat på Bordet 17. august 2011

    Dette er kun grunn oppskriften – ta en titt på de over 30 variantene du finner på bloggen – deriblant også grove…
    http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread

  • Reply Ann Karin 17. august 2011

    Nå ble jeg skikkelig skuffet. Dette er jo ikke brød, men loff. Det er ingen sak og lage god loff. Kunsten er å lage godt brød med grove melsorter uten at det blir tungt og hardt….

  • Reply Mat på Bordet 15. juli 2011

    @anonym – ja, under tidspress har jeg også hoppet over siste steget og lagt deigen direkte fra førtse heving inn i den varme formen. Jeg har også lagt den i en kald gryte og varmet den opp sammen med deige. Begge måter funker bra. Men, jeg synes at brettingen gir en bedre struktur på brødet så jeg prøver å holde meg til hele prosedyren. En leser gjorde brettingen i selve bollen og slapp dermed å få mye mel utover benken….

    @Anita – Såklart du kan lage brød i den. Jeg hadde ganget oppskriften med 1.5 men med samme baketid. Du må nesten eksperimneter deg litt frem…
    Det blir store brød, men du kan bare dele de og fryse ned. Lykke til!

  • Reply Anita 14. juli 2011

    Hei!

    Jeg vurderer å kjøpe en oval creuset til 6,3 liter og 31 cm omkrets. Kan jeg lage brød i den, tror du, eller blir den for stor? Hvordan kan en slik oppskrift se ut?
    Hilsen Anita

  • Reply Anonymous 12. juli 2011

    Hei! Mange interessante no-knead-varianter her som må prøves ut! Vi har fulgt Viestad sin oppskrift i et år nå og er like glade for godt brød i matpakken hver dag 🙂 Det deilige med hans variant er at vi tar deigen rett fra bakebollen og ned i den oppvarmete bakegryta – altså ingen bretting. Deilig å ikke måtte klisse til hender eller benk… Har du prøvd lage dine varianter uten å brette? Blir det så mye bedre av å brettes at det er verdt ekstrajobben?

  • Reply ina 22. juni 2011

    Så bra!
    Hyggelig å høre at det var vellykket!

  • Reply Marianne 22. juni 2011

    Hei….i dag har jeg bakt et kjempe godt brød…m 2 egg…Det ble bare såå godt:))

  • Reply ina 15. juni 2011

    oi, sorry, jeg er sent ute med å svare deg!
    Ja, du kan bruke annet enn en støpejernsgryte. Du kan bruke en Römertopf eller en pyrex form – hva som helst så lenge det tåler 250C.
    Le Creuset gryter er dyre, men du kan finne rimeligere støpejernsgryter hos Jernia og Ikea (ligger på ca. kr.300 tror jeg)
    Min Le Creuset var en bryllupsgave for leeeeenge siden og den måler 24cm (4,2l).
    Håper brødet var vellykket!

  • Reply historyrepeats 13. juni 2011

    Hei og tusen takk for en meget inspirerende blogg 🙂 Deigen har nå blitt lagt til heving, men jeg har ikke støpejernsgryte. Kan jeg bruke noe annet? Hvis ikke – hvor mange l. er det best å kjøpe? Den billigste er 2,4 l., men er det for lite?

    På forhånd, tusen takk 🙂

  • Reply ina 9. juni 2011

    Bare en ting å si – øvelse gjør mester! 😀
    Godt at det smakte!!

  • Reply Marianne 8. juni 2011

    hei…brødet ble veldig godt det:)) men jeg kastet jo mye deig da…for mye satt igjen på papiret…tok av det jeg klarte..men så begynte papiret å revne…ennå mer søl.
    Nå står det ny deig på benken…i mrg blir det Foccacia brød:))
    Brødet falt i smak det:))

  • Reply ina 8. juni 2011

    @Bekkan – ja, noen lesere har med hell laget brødet i form med lokk av folie. Pass på at folie sitter tett, meningen er at den skal holde dampen inne mens brødet baker. Lykke til!

    @Marianne – Stemmer at jeg anbefalte å bruke 550g mel til en leser, for en eller annen grunn ble hennes deig alltid for klissete. Jeg bruker 500g som i oppskriften. En klissete deig gir deg nok et godt brød allikevel!!! Lykke til!

  • Reply Marianne 8. juni 2011

    Nå har jeg bakt…mligger på benken å venter på steking…men det ble ganske så klisset… Leste et sted et du anbefalte 550 gr. hvm…så da får jeg prøve det neste gang tror jeg.. Blir nok en utfordring å få det oppi gryta….tror jeg…
    håper det smaker godt ihvertfall…noe det sikkert gjør…alle her er jo sååå fornøyde…

  • Reply bekkan 7. juni 2011

    Dette skal jeg prøve!
    Men, har ikke jerngryte med lokk… Går det an å bruke en slags «vanlig» form, og ta folie over, eller?

  • Reply ina 2. juni 2011

    Hei Minada!
    Så utrolig hyggelig å høre at du har prøvd deg på NKB og at det slo an!!
    Takk for kommentar, morsomt å lese at MPB har faste lesere 😀

  • Reply Minada 1. juni 2011

    Hei flinke Ina!

    Da har jeg også laget supre no KNEAD brødet! 2 ganger på 2 dager. Jeg har også en le creuset gryte, oval, så jeg fikk et pent ovalt brød! Samboer ELSKET brødet!

    Blir nok nye brød fremover ja! 🙂
    Anbefaler videre allerede. Det er jo så enkelt og godt!

    Varme hilsner fra Fast Leser

  • Reply ina 6. mai 2011

    Gratulerer Peter med ditt første NKB! Håper det blir mange flere 😀

  • Reply Peter 6. mai 2011

    Da har jeg laget mitt aller første brød, og det ble kjempegodt. Jeg lagde en variant av hasselnøttbrødet med det jeg fant i skapet. Ca 120g hasselnøtter + ca 50 g valnøtter. Hadde kun 2 dl melk, erstattet den siste desiliteren med youghurt naturell. Hadde kun 350g hvetemel, erstatter des siste 150g med sammalt hvete. Stekte det i en Tupperwaregryte med lokk. Brødet ble i ikke verdens luftigste men smakte nydelig.

  • Reply ina 4. mai 2011

    @ Esther Christina – håper det gikk bedre neste gang!

    @ Nameit – ja den skal heve å kjøkkenbenken. Nå er det jo blitt mye varmere, så prøv å finne et nogenlunde kjølig sted. Har du tenkt å la den heve 18 timer vil jeg anbefalt kjøleskapet. Men la den komme til romtemperatur før du begynner å bearbeide den. Lykke til!

    @Lisa – TUSEN takk for tipset – legger nå gryta inn med olje og venter spent på morgendagen!!!

    @HUsmora – Herlig! Det er så hyggelig å høre at flere og flere prøver seg på brødet!! Og takk for at du linker!!

  • Reply Husmora 4. mai 2011

    Tusen takk for at du deler! Jeg har blitt hektet! :-))
    Skal legge ut bilde av mitt brød og linke til deg 🙂

  • Reply Lisa 3. mai 2011

    Hei! et lite tips ang le creuset gryten 🙂 så på videoen at din så litt slitt ut i fargen og ville derfor bare anbefale deg å smøre den inn med matolje og la det trekke inn over natten også tørke vekk det overflødige med tørkepapir. det samme skjedde med min men med en gang jeg gjorde dette (jobber i en kjøkkenbutikk og fikk tips fra en kollega), så så den omtrent helt ny ut! det er visst bare jernet som blir ‘tørrt’. det så iallefall ikke ut på videoen som din var glasert på utsiden, hvis den er det vil jo ikke dette funke, men jeg trooor jeg har rett i at den ikke er det, hehe.
    Jeg bakte forresten dette brødet og det ble kjempe godt! veldig enkelt å lage!

  • Reply Nameit 2. mai 2011

    Hei! Flott og inspirerende blogg! Lurer på en ting, skal deigen heve de 12 timene ute på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet?

  • Reply Esther Christina 30. april 2011

    Nå har jeg prøvd meg på dette brødet. Gikk litt så som så..prøvde å putte litt sammalt hvete(fin) i(tror det ble litt mindre enn halvparten, og resten var vanlig mel). Da jeg skulle blande alt, virket det voldsomt tørt. Fikk liksom ikke alt melet inn uten å jobbe littegrann med deigen. Skulle jeg bare latt det være, og latt det som ikke ble tatt opp med en gang, bare ligge der gjennom hevingen?

    Så kom brettingen..Da var deigen altfor våt! bare rant utover. Prøvde å tilsette mer mel på arket, men fy så mye gris! Og så rant det utfor bollen da det skulle heves for 2.gang, og var bortimot umulig å få i gryta.
    Ellers synes jeg det ble litt flatt:S Er det pga leirgryta er litt stor kanskje?
    Jaja, det var hvertfall sprø skorpe. Neste gang kjører jeg på med 550g mel, og bare lyst..Se om det hjelper..

  • Reply ina 25. april 2011

    Hei Esther Christina!
    Ja, du kan gjerne bruke leirgryte – det gjør Ina hos Kjøkkentjeneste, se http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/01/inas-no-knead-bread.html
    Mener at hun bare melet formen før hun bakte. Deig mengde blir litt avhengig av størrelsen på leirgryten din. Prøv først med opprinnelig mengde deig så kan du evt. øke hvis det blir for lite. Lykke til!

  • Reply Esther Christina 24. april 2011

    Så supert med video! Har gått lenge og vært litt smålei fordi jeg har trodd jeg ikke hadde noe å steke brødet i, og dermed ikke kunne lage det. Men så har jeg jo en leirgryte:)
    Men lurer litt på om jeg må behandle den på noen måte før jeg putter den i ovnen?(minnes jeg har hørt om noen som la den i vann først eller noe?)
    Og må jeg doble oppskriften hvis jeg bruker leirgryte?
    Gleder meg skikkelig til å prøve dette! (og den oppskriften med no knead-rundstykker var jo genial! nå blir det baking framover!)

  • Reply Esther Christina 24. april 2011

    Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  • Reply ina 22. april 2011

    Hei Anette!
    Merkelig at det sitter så godt i en teflon panne ja. Strødde du litt mel i bunnen først?
    Man kunne jo rulle selve deigen i mel først også og så ha de i formen…
    Du får regulere salt etter egen smak og fortsette å bake – masse gode brød å bake!!

  • Reply Anonymous 21. april 2011

    Jeg bakte rundstykkene i dag. De ble gode, men litt for salte, teskjemålet mitt er kanskje litt stort. Så neste gang tar jeg litt mindre enn 1,5 teskje salt.

    Det ble 16 rundstykker. De 12 første var vriene å få ut av muffinsformene, men de fire på det siste brettet ramlet rett ut. Det gikk hard ut over teflonbelegget. Jeg vet ikke hva som var forkjellen, de første var jo kaldest, jeg stekte i to porsjoner og tok alle ut av formene samtidig.

    Det frister til gjentagelse, så det blir nok flere bakerunder her i huset.

    Takk for oppskriften!

    Hilsen Anette

  • Reply ina 18. april 2011

    Hei Snorfrøkna!
    Ja, en jerngryte er kjekk å ha!
    Jeg bruker en emaljert jerngryte fra Le creuset som har en diameter på 24cm.
    Du kan også kjøpe rimeligere jerngryter på Ikea eller Jernia for eksempel.
    Lykke til!!

  • Reply Snorkfrøkna 18. april 2011

    Dette skal jeg prøve! Forsøker i første omgang med de former jeg har, men vurderer sterkt å ønske meg jerngryte…

    Hvilken størrelse har du? Hva annet er det kjekt å bruke jerngryte til? Mener å huske at det er så lurt… brenner ting seg lett fast der?

    Snorkfrøkna

  • Reply Anonymous 15. april 2011

    550g mel gjorde susen. Hjertelig takk for hjelpen!

  • Reply ina 15. april 2011

    Jeg fryser brødet regelmessig.
    Lager stort sett alltid 2 om gangen, skjærer den ene i to (lettere å plassere i frysen) og legger det i en plastpose. Tiner den i romtemperatur eller i ovn (100C). Hjelper å ha den i ovnen litt hvis du ønsker sprø skorpe igjen.
    Jeg har også skjært den i skiver før jeg fryser den – da kan jeg ta brødet ut skivevis…

  • Reply Anonymous 15. april 2011

    Hei…brødet er bare sååå godt. Lagd det 2 ganger nå 🙂 men det jeg lurer på, hvordan er det å fryse. Og hva tipser du meg til å gjøre ved opptining for å få den sprø skorpa ?

  • Reply ina 14. april 2011

    Mer mel 😀
    Men ikke for mye da du det er et poeng at deigen skal være ganske våt. Øk til 550g mel og strø på med mel når du bretter den etter 1.heving hvis det fortsatt er ganske våt.

    Lykke til!

  • Reply Anonymous 14. april 2011

    Jeg har problemer med at deigen har en veldig mye løsere og klebrig konsistens enn slik det ser ut på videoen din, noe som gjør at å brette den er tilnærmet umulig uten at den bare flyter utover. Noen tips?

  • Reply ina 14. april 2011

    Takk for det!
    Bare å blogge om brødet – jo flere som leser om brødet jo bedre!

  • Reply Monica 13. april 2011

    Super video. Jeg skal prøve det ut i påsken, og kanskje jeg blogger om det også hvis det er i orden:)

  • Reply ina 8. april 2011

    Ikke noe feil med oppskriften – du får sjekke om du har målt riktig.

  • Reply Anonymous 8. april 2011

    Den oppskrifta må være feil! Testet den akkurat å den var som suppe. Alt for mye vann.

  • Reply ina 4. april 2011

    Hei Margrethe!
    Takk for tilbakemeldinger – høres ut som om ditt eksperiment var ganske så vellykket!
    Spørs om ikke jeg må prøve meg på den varianten jeg også !

  • Reply Margrethe 4. april 2011

    Da er jeg nok en gang tilbake for en oppdatering. Brødet ble kjempe fint og veldig godt. Denne gangen brukte jeg Philadelphia med tomat og pest, neste gang tror jeg jeg satser på hvitløken. Det var hvartfall knall med en skive Norwegia på toppen. takk for oppskrift og inspirasjon.

  • Reply margrethe 4. april 2011

    Jeg rørte ut osten i vannet og tilsatte mer vann sånn at det til slutt endte i 4dl, måtte ha i litt mer vann underveis. Nå har det hevet i 14timer. Det har hevet fint hele veien. Gleder meg til nystekt brød i morgen.

  • Reply ina 2. april 2011

    @Margrethe – hmm høres interessant ut! Hvordan har du tenkt å røre osten i? Røre det ut i vannet og blande det med resten? Eller kanskje du vil «smøre» det på som jeg gjorde med sjokofyllet til no knead sjokolade brød? Si fra hvordan det ble!

    @Anne – ja det kan hende, men jeg lurer på om brødet får like sprø skorpe når den avkjøles i gryta. Det hjelper også å strø litt mel i bunnen av gryta før du heller opp i deigen.
    Takk for tipset!

  • Reply Anne 2. april 2011

    Lagde det grove brødet i dag, og de ble utrolig godt! Dette skal jeg prøve igjen 🙂 Jeg bakte mitt i en helt vanlig kjele fra Ikea..

    Skorpen satt litt fast i bunnen,(en liten flekk bare) noe som resulterte i at en del av bunnen ble revet av for å få brødet ut av formen.. Denne delen løsnet imidlertid av seg selv da alt kjølnet litt, så kanskje løsningen er å bare la hele brødet stå i gryta en liten stund hvis det sitter fast…

  • Reply Margrethe 2. april 2011

    Jeg lurte på en ting, fikk lyst til å prøve å bake inn Philadelfia-ost med kryddersmak i brødet, for så å la det stå i 18timer. Hva tror du om det? Får ikke prøvd før i morgen.

  • Reply ina 16. mars 2011

    Egner seg så absolut for frysing. Jeg for vane nå å bake 2 brød om gangen – den ene går rett i frysen…

  • Reply Anonymous 16. mars 2011

    Tusen takk for svar.
    Skjønner egentlig godt at brødet forsvinner raskt. Skal sjekke den fb-siden.

    Vet du forresten om brødet egner seg til frysing?

  • Reply ina 16. mars 2011

    Hei!
    Så bra at du fikk nytte av videoen!

    Jeg er enig at skorpen mister noe av sin sprøhet etter noen timer, men har ikke opplevd at den blir seig.

    Brødet blir aldri mer en et døgn gammelt her i huset og oppbevares greit på kjøkkenbenken svøpt i en kjøkkenhåndkle alternativt i en terracotta brødboks.

    Vet ikke om du får noe respons fra andre lesere her på bloggen – foreslår at du bruker MPB´s facebook side for å høre om andre lesere (eller bakere..) har noen tips.

  • Reply Anonymous 15. mars 2011

    Heisan. Tusen takk for super video. Jeg har nå prøvd å bake både laget den fine varianten og en halvveis «hjemmesnekra» type med sammalt hvete, byggryn, solsikkefrø og linfrø. Syns brødene er kjempegode, men er litt skuffet over hvor raskt skorpen blir seig. Har dere andre som baker dette også samme problem? Dagen etter har brødet også en tendens til å bli litt «seigt» inni. Noen som vet hvorfor?

    Så hvordan oppbevarer dere brødet så det holder seg sprøtt og fint natta over? (Det holdt altså ikke å pakke det inn i en håndduk)…

    Forresten…bruker dere kaldt eller lunkent vann?

  • Reply ina 27. februar 2011

    Det burde ikke være noe problem.
    Men pass på at det ikke er deler som ikke tåler varmen (håndtak, lokk, osv).

  • Reply Anonymous 27. februar 2011

    Hei.
    Må du bruke en jerngryte eller kan du bruke en vanlig stålgryte?

  • Reply ina 25. februar 2011

    Så morsomt Heidi! Gleder meg å høre at brødet ble godt!!
    Du er ikke den eneste som har bakt brødet i Tupperwares ultrapro – og det høres ut som om den fungererer like godt som en jerngryte!

  • Reply Heidi Enerud 25. februar 2011

    Er ikke god til å bake, men måtte bare prøve fint «no knead bread» og det ble så flott og smakte helt fantastisk. Har ikke jerngryte, men brukte Tupperwares ultrapluss med lokk, ble kjempebra. Som TW-forhandler må jeg jo bare skryte av bakeunderlaget også – brukte det istedenfor matpapiret. Tusen takk for oppskrift/video :O)

  • Reply ina 17. februar 2011

    Mmm, en NY jewish rye høres fantastisk godt ut! Lurer på om ikke jeg også må prøve det!

  • Reply Merridith 17. februar 2011

    Gjør det, Ina! Det smakte herlig. Og takk for tipset om konservesglass!

  • Reply Merridith 17. februar 2011

    Jeg bakte dette brødet i dag og spiste nettopp en skive. Derfor kan jeg si at dette er det beste brødet jeg har noensinne laget selv. Jeg prøvde å lage en slags «New York Jewish Rye» variant med rugmel og karve og det smaker DEILIG! Tusen takk for oppskriften!

  • Reply ina 16. februar 2011

    Yay! Elsker å få nye fans!!!
    Så gøy at du hadde cinnamon/raisin brødet med på jobb – kan tenke meg at det slo an ja….

  • Reply Ann Christin 16. februar 2011

    Glemte å si at jeg hadde raisin cinnamon brødet med på JOBB! 🙂

  • Reply Ann Christin 16. februar 2011

    I dag hadde jeg med cinnamon raisin varianten av no-knead-bread. Stor suksess! Så nå er bloggen din distribuert til enda flere fan 🙂

  • Reply ina 9. februar 2011

    Herlig Unni!
    Det er så hyggelig å høre at lesere er i gang med no knead brødbaking og at det blir så vellykket!!

  • Reply Unni 9. februar 2011

    Dette brødet var bare helt fantastisk. Den goe sprøe skorpen og den goe smaken! HERLIGT rett å slett!!! ‘

    Må nok prøve noen av de andre variantene.

    Mvh
    Unni

  • Reply ina 7. februar 2011

    Å så gøy!! 😀
    Gled deg til nybakt brød ikveld!!!

  • Reply iziko 6. februar 2011

    Videoen overbeviste meg om å sette en slik deig. Gleder meg til bretting og steking etter jobb i morgen:) Tusen takk for en inspirerende blogg!

  • Reply ina 3. februar 2011

    Maria

    Du må ikke ha bakesten. Bakestenen vil stabilisere varmen i ovnen din, men er ikke en nødvendighet. Og jeg ville ha lagt den nederst, så vannet, så rist, så brød og så et bakebrett tillegg. Men jeg foreslår at du prøver deg litt frem – prøv først med metoden du foreslo med eller uten bakebrett øverst :))

  • Reply ina 3. februar 2011

    Hei Christine!

    Superhyggelig med en så fin tilbakemelding – tusen takk!!:))
    Har du ikke prøvd kanel/rosin varianten enda, så MÅ du prøve den – vår favoritt!!
    Happy baking!

  • Reply Christine 3. februar 2011

    Brødet på ble bakt tidligere i uken. Forventningene var meget høye, brødet så helt nydelig ut når det kom ut av ovnen og smaken? Det var helt utrolig godt, over alle (skyehøye) forventninger! Det var faktisk bedre enn brødet jeg vanligvis kjøper på United Bakeries eller Åpent bakeri, det var hele familien skjønt enige om.

    Nå gleder jeg meg til å teste ut flere varianter.

    Tusen hjertelig takk for at du delte dette, og ikke minst laget video, den var veldig nyttig 🙂

  • Reply Maria A.L. 2. februar 2011

    Trenger jeg bakestein under når jeg baker brødene i form? (Tenkte å bruke rist så dampen kunne stige fritt opp mellom formene.) Takk for tips, skal prøve meg litt frem! 🙂

  • Reply Matentusiasten 2. februar 2011

    Maria A.L:
    Fremgangsmåten du foreslår er både god og vanlig. Du trenger ikke stekebrett over brødene. En bakestein under derimot, vil være en fordel.

    http://www.youtube.com/watch?v=PERdGJCTY1A

    Sjekk f.eks. denne videoen.

  • Reply ina 2. februar 2011

    Hei Maria!

    Så kreativ du er da!
    Har hatt lesere som rapporterer om steking uten lokk – det funker veldig bra. Ikke like bra resultat på skorpen men et utrolig godt brød for det. Jeg fikk også besked fra en leser som lagde lokk av alu folie – funket visst også!
    Med din metode så vil jeg tro at det vil funke enda bedre – du prøver å skape et ovn i et ovn som er prinsippet bak å steke brødet under lokk. Lykke til!

  • Reply Maria A.L. 1. februar 2011

    Etter å ha laget det deilige grovbrødet tre ganger nå, får jeg lyst til å lage flere brød i slengen! Grunnen til at en må bruke lokk er pga dampen, sant? Hva om man lager nok deig til tre brødformer, setter de på rist og setter en ildfast skål m/vann i bunnen som gir damp underveis. Setter inn et stekebrett øverst som holder dampen nede og gjør at brødet ikke blir hardt stekt. Fjerner det etter en stund, slik som når man fjerner lokket på slutten av steketiden. Hva tror du?

  • Reply ina 28. januar 2011

    Hei Ann Christin!

    Helt enig! Og det er det fine med oppskriften: ingen fancy ingredienser, ingen fancy utstyr og ingen fancy fremgangsmåte – bedre blir det rett og slett ikke!!

  • Reply Ann Christin 28. januar 2011

    Jeg har brukt både den gode gamle jerngryta som jeg fikk da jeg flyttet hjemmefra for 20 år siden, og en stor ildfast form med lokk, og begge funkere veldig bra. Dette brødet krever ikke fancy gryter med vanskelige navn 🙂

  • Reply ina 24. januar 2011

    Hei Brit!
    Gratulerer! Det har hendt at brødet har sittet fast i grtyta hos meg også. Ikke smør gryta – strø heller mel på bunnen før du legger inn deigen.
    Lykke til!

  • Reply Brit 24. januar 2011

    Nå har jeg akkurat bakt mitt først no-knead brød.. eneste problemet mitt var at det satt fast i bunnen… er det bare meg som har opplevd dette?? smører dere gryta litt først, eller??

  • Reply ina 17. januar 2011

    Hei Tone!

    Ha,ha, ja det problemet kjenner jeg faktisk igjen 🙂
    Jeg baker nå to om gangen- en etter den andre altså..
    Steker den første. Når den er ferdig, legger jeg neste brøddeig opp i gryta, setter på lokk, inn i ovnen og skrur opp temperaturen igjen til 250C. Det funker fint.

    Jeg antar at du har større gryte siden du tenker på å doble deigen.. Hadde jeg hatt større gryte så hadde jeg nok heller doblet deigen og bakt ca. 40-50 min. med lokk og 20-25 min. uten – du må nesten se det litt an… Lykke til!

  • Reply Tone 17. januar 2011

    Brødet ble supert! Mitt eneste problem var at det nesten var litt for godt, så det rett og slett ble litt for lite. Har du noen erfaring med å doble oppskriften? Kan man da steke alt i samme gryte (ikke plass til to i steikeovnen min!)? Og hva med steiketida?

  • Reply ina 17. januar 2011

    Hei hvite tulipaner!

    Ja, ikke sant!!! Her går det unna med brød. Lager 2 brød hver dag nå og det forsvinner nesten like raskt som jeg lager det…

    Supert at du skriver om brødet på bloggen din – her gjelder der å fortelle så mange som mulig om oppskriften og hvor lett det er å lage godt brød hjemme!!

  • Reply Hvite tulipaner 16. januar 2011

    Hei Ina.
    Nå har jeg prøvd å lage brødet, og må nok si at dette er noe av det enkleste og beste jeg noen gang har laget på kjøkkenet.
    Tusen takk for oppskriften. Innlegg om brødet kommer på bloggen min om par dager:)
    Klem

  • Reply ina 16. januar 2011

    Hei jeanette!

    Tusen takk!

    Og ja, brødet er så lett å lage og sååååå godt! Det er bare å sette i gang! :))

  • Reply Jeanette 16. januar 2011

    Dette så jo både lett og godt ut! Ingen tvil om at det må prøves:) Veldig fin blogg du har.

  • Reply ina 14. januar 2011

    Hei Johanne!

    Å så koselige bilder – ser ut som om brødet ble en stor suksess!! Anbefaler virkelig å prøve kanel/rosin varianten!

  • Reply Johanne Brekkevold 14. januar 2011

    Hei igjen!
    Takk for inspirasjon til å lage verdens beste brød!
    Nydeli.com!!
    Se bilder og lykke over resultatet på bloggen vår:) gleder meg til å prøve de andre variantene:)

  • Reply ina 12. januar 2011

    Hei Mariann!

    Så hyggeøig at du lagde brødet! Hørtes veldig godt ut med sesamfrø!,

  • Reply Marian Jensen, Skudeneshavn 12. januar 2011

    Har nettopp laget og spist brødet – deilig. Jeg hadde sesamfrø i deigen. Det gir en ekstra god smak. Dette skal jeg lage flere ganger. Takk for oppskrift og framgangsmåte: )

  • Reply ina 12. januar 2011

    Hei Ina!

    Ja, du la igjen komm. på Facebook siden – men hygelig å se deg her også :))
    Gleder meg til å høre hvordan det gikk med brødet ditt!

  • Reply [kjøkkentjeneste] 12. januar 2011

    Jeg er sikker på at jeg hadde lagt igjen kommentar her, men nå er den borte! (Du gjør deg supert som tv-kokk, dette vil si se mer av!)

    Nå ligger det på benken og hviler, og jeg er veldig spent på resultatet.

  • Reply ina 11. januar 2011

    Hei Johanne!

    Ja, opskirften er genial!!
    Lykke til med bakingen!

  • Reply Johanne Brekkevold 11. januar 2011

    Genialt! Jeg må følge deg videre:)
    Brødet skal testes ut snarest!

  • Reply ina 11. januar 2011

    Tusen takk!

    Ja, en jerngryte er kjekk å ha. Må ikke nødvendigvis være le creuset…

    Jeg kjenner ikke Woll panner. Men de tåler tydeligvis varme… Hadde jeg vært deg så hadde jeg bare forsøkt.

    Lykke til!

  • Reply Anonymous 10. januar 2011

    Så inspirerende innlegg!

    Jeg har lest om dette brødet flere steder, og synes din fremgangsmåte ser veldig fin ut. Og ikke minst det ferdige resultatet – imponerende!

    Jeg lurte veldig på størrelsen på Le Creuset-gryten din, jeg har nemlig diskutert dette i en annen sammenheng med andre som har prøvd No knead-oppskrifter, og ser nå du skriver i kommentarene at den er 4,2 liter. Nyttig å vite i forhold til mengdene i oppskriften!

    Selv har jeg ikke jerngryte (men vurderer å skaffe meg Le Creuset bare for å kunne lage dette brødet, haha), og lurer på om en tung, dyp Woll-panne med glasslokk kanskje kan brukes. Den skal visstnok tåle inntil 260 grader.

  • Reply ina 10. januar 2011

    Hei Anlen!
    Det høres bra ut – lykke til!!

  • Reply Anlen 9. januar 2011

    Dette ser fantastisk ut! Skal prøve det i morgon:) For då har eg berre tid til å lage deiga, og så har eg tid til å passe på steikinga dagen etter….

  • Reply ina 9. januar 2011

    Hei Lena!

    Ja, så leng formen er ildfast så kan du bruke hva som helst!!

    Min gryte måler 24cm i diameter og rommer 4.2l. Litt fra eller til i størrelse spiller ingen rolle. Har du en som er større ville jeg kuttet ned litt på baketiden uten lokk, er den mindre så hadde jeg lagt til noen minutter…

    Lykke til!

  • Reply Lena 9. januar 2011

    Takk for oppskrift og video! Brødet ser supergodt ut og må prøves:-) Lurer på om vanlige ildfaste former kan brukes og hvor mange liter må formen være på?

  • Reply ina 8. januar 2011

    Hei Siri!

    Så hyggelig! Enig at det er ganske anonymt å blogge – bilder hjelper, men video gjør det kanskje litte granne mer personlig.. Ja,ja, var litt usikker på om jeg skulle lage video, men det var innmari gøy, også har jeg fått så mange positive tilbakemeldinger! 🙂

    Jeg bruker en støpejernsgryte fra Le Creuset – det var en bryllupsgave for lenge, lenge siden og jeg bruker den til alt mulig. Vel verdt investeringen! Jerngryter er også å få kjøpt på Jernia for eksempel. Har du en leir gyte – en Römertopf – kan du bruke det. Jeg har ikke forsøkt å bruke en vanlig stål gryte enda. Skal forsøke det også og melde tilbake..

    Lykke til med brødet ditt!

  • Reply Siri 8. januar 2011

    Hei, nå har jeg fulgt bloggen din ei stund og laget mye av den gode maten du legger ut og synes at jeg er blitt litt kjent med deg. Var veldig kjekt å få se og høre deg 🙂 Nå skal jeg sette brøddeig og så skal jeg på syrommet og kose meg resten av dagen! Har litt spørsmål om gryta du bruker. Må det være en tykk gryte slik som ei jerngryte eller kan jeg bruke ei tynnere?

  • Reply Matentusiasten 8. januar 2011

    Monica: har du fulgt min oppskrift? Isåfall må du vite at den blir ganske mye våtere enn den du så på videoen her, og dermed en del vanskeligere å jobbe med. Når det kommer til vanntemperatur har jeg funnet ut at alt funker, men at kaldt (har prøvd iskaldt vann og heving i kjøleskapet til og med) trenger mye lenger tid for heving. Ved å la hevingen gå over lengre tid rekker deigen å utvikle enda bedre smak. Likevel synes jeg 18-timer med passe lunket vann er best fremgangsmåte. Når det gjelder klut vs. bakepapir mener jeg at bakepapir definitivt ser veldig lurt ut, men at en våt deig vil skli veldig ut med mindre den «pakkes inn» i en klut. Her må man se an deigens form. Helt ærlig så er jeg skikkelig lei de våte deigene mine, de kan virkelig være et mareritt å jobbe med. Så jeg kommer nok til å justere oppskriften litt fremover. Bra vi får utvekslet litt erfaringer. Spennede å se at alle har forskjellige fremgangsmåter 🙂

  • Reply ina 7. januar 2011

    Hei Monica!

    sånn midt i mellom kaldt og lunken er helt greit! Vannet trenger ikke å være lunken, men det er nok en fordel at det ikke er halt iskaldt… Lykke til!

    Hei Heidi!

    Glad for at du likte videoen – ser ut som det ble ganske god respons på det så det spørs om ikke det kommer flere..:))

  • Reply Heidi 7. januar 2011

    Så toppers med den video’en.
    Dette skal helt klart prøves ut.

  • Reply Monica 7. januar 2011

    Heisann har i lengre tid hatt planer om å bake dette omtalte brødet, nå er deigen satt. Men er usikker på om jeg har gjort det riktig. Jeg baker den groveste typen. Det jeg lurer på er om temperaturen på vannet skal være kaldt – lunken.
    Hadde vært greit om du kunne svare på det. Jeg valgte å ha det kaldt med ørlite lunk i, sånn midt i mellom kaldt og varmt hehe

  • Reply ina 7. januar 2011

    Tusen takk mama til 3 – håper jeg klarte å inspirere deg til å lage brød i helgen….:))

    hilsen mama til 2

  • Reply Mamma til 3 7. januar 2011

    Synes alt du lager ser fantastisk godt ut, og får lyst til å lage mat hver gang jeg har vært innom her! Du inspirerer:)

  • Reply ina 7. januar 2011

    Tusen takk!

    Si fra når du legger ut rug varianten så skal jeg linke til oppskriften!

    Gleder meg!

  • Reply Ingvild 7. januar 2011

    Du gjør deg jo virkelig som TV-kokk 🙂

    Du har helt rett angående kjøkkenhåndkle vs. bakepapir.

    Jeg har eksperimentert litt med en rugvariant, hadde tenkt å legge den på bloggen min i løpet av helgen. Nå står nye deiger til heving, det er bare å huske hva jeg hadde i hvilken bolle:)

    Klem Ingvild

  • Reply ina 7. januar 2011

    Takk for tipset re. melet!

  • Reply Matentusiasten 7. januar 2011

    Anbefaler forresten regalmelet fremfor møllerens! Det er sterkere (mer protein=mer gluten=holder bedre på luften i form av bobler).

  • Reply ina 7. januar 2011

    Hei Kristin!

    Wow, visste ikke at han hadde utgitt bok, må titte litt i den tror jeg! Ja, mel mengden er det det jeg har kommet frem til her i Norge.
    Har i grunnen aldri vært en stor brød baker, men med denne oppskriften har jeg fått blod på tann…..

  • Reply Kristin Blix 7. januar 2011

    Fikk kokeboken til Jim, «My bread» til jul og provde oppskriften pa no knead bread denne uken, kjempegodt. Ser at du bruker noe mer mel, er det pga norsk mel? Ellers sa anbefales kokeboken, masse bra pizzaoppskrifter. PS. Du var kjempeflink som TV-kokk.

  • Reply ina 7. januar 2011

    Jøss, så hyggelig – borte for lunsj en times tid og kommer tilbake til så mange fine kommentarer!!

    Gleder meg å høre at dere har tenkt å bake brød!!

    He,he, og takk for tv kokk komplimenter :))

    God helg alle sammen!!

  • Reply Trine ;) 7. januar 2011

    Kjempebra video Ina, enig med ovennevnte at du er en kjempeflink tv-kokk! Hadde faktisk tenkt å prøve brødet ditt i helga, nå er det i alle fall ingen tvil!

    Ha en fin helg!

    Klem fra Trine 😉

  • Reply Hanne 7. januar 2011

    Ser vidunderlig ut. Jeg er overbevist!
    God helg 🙂
    Pludrehanneklem

  • Reply Therese 7. januar 2011

    Jepp, dette skal jeg prøve nå! Ser dødsgodt ut! :o)

  • Reply Matentusiasten 7. januar 2011

    Bedre brød kan du ikke kjøpe. Kunne ikke vært mer enig =) Du er en flink tv-kokk!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »