En kanelbolle er ikke bare en kanelbolle

kanelbolle

En kanelbolle var en gang et enkelt snegleformet bakst fylt med smør, kanel og sukker. I dag har disse kanelbollene utviklet seg til mer komplserte knuter med all verdens type fyll. Deigen blir rullet og tvunnet og knyttet  til  men vakre kunstverk og fylles med alt fra marsipan, sjokolade, nøtter, bær, frukt  en blanding av disse, osv, osv.  Lenge leve mangfoldet sier jeg bare!

Men, her tar jeg for meg en klassisk kanelbolledeig med klassisk fyll men viser 4 forskjelig resultater. Altså samme deig, bare bakt på 4 forskjellige måter.

Utgangspunktet er at fyllet brettes inn i deigen (ikke rulles sammen som en rullekake som man gjør for å lage den klassiske sneglen) og i tre av tilfellene tvinnes og knyttes. Når det kommer til knytting så vil lengden på deigstrimlen bestemme hvor komplisert knute du kan lage.

Men først må du lage deigen og til det trenger du (for ca. 30 mellomstore kanelboller)

ingredienser
  • 850g hvetemel

  • 100g sukker

  • 1/2 pakke tørrgjær

  • 100g smør
  • 4dl melk

  • 2 egg
Til fyll
  • 150g myk smør

  • 150g sukker

  • 2ss kanel
fremgangsmåte

ovn temp 180C

Bland mel, sukker og tørrgjær sammen i en skål. Smelt smøret og rør sammen med melk og egg. Ha det  våte i det tørre og elt deigen til den er smidig. Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve en times tid.

Lag fyllet. Rør smør, sukker og kanel sammen til godt blandet. Sett til side.

Når deigen er ferdig hevet helles den over på en lett melet flate. Elt den lett for hånd og form den til en rektangel.
kanelbolle
Rull deigen ut med kjevle til den er ca. 1cm tykk.Smør hele flaten med fyllet.kanelbolle

Brett en tredjedel av deigen inn mot midten. Brett den andre delen over dette igjen slik at du har en fin pakke.
kanelbolle
Skjær deigen i strimler, ca 1 cm bred. Dra hver strimle litt ut i lengden.
kanelbolle
Tvinn den lett, løft den opp, tvinn den rundt fingrene og dytte enden i midten av knuten. Så kan du velge hvordan du vil bake den.
kanelbolle
Legg de i en muffinsform for eksempel.
kanelbolle
Alternativt kan du legge de ved siden av hverandre i en form slik at de baker inn i hverandre.
kanelbolle
Eller du kan lage litt mindre knuter og legge de opp i en ringform.
kanelbolle
Vil du holde det enkelt kan du skjære breder strimler og legge de etter hverandre i en brødform – ingen tvinning og knytting altså.

Uavhengig av valget bør deigen hvile 30-40 minutter igjen før du setter de i forvarmet ovn.
kanelbolle
Steker du de i muffinsform får du dette som resultat. Stekt i ca. 20 minutter.Steker du de i muffinsform får du dette som resultat. Stekt i ca. 20 minutter.
kanelbolle
I langpanne får du dette som resultat. Kanelbollen må brytes av og du kan velge om du vil ha kant eller midtstykke. Midtstykke er min favoritt!
kanelbolle
Bakt i ringform ser den slik ut – den er stekt i 30-40 minutter. La den avkjøle noe før du vender den ut av formen. Strø med melis blandet med litt kakao før du serverer den og du får en festkake (øverste bildet).
kanelbolle
Og i brødform får du ‘kanelbollebrød’ (bør også stekes 30-40 minutter). Bryt av stykker eller skjær den i skiver. Har du noe til overs dagen etter an du lage verdens beste arme riddere!

Så, hvilken variant velger du?

Kommentarer

  • Reply Inger 18. juli 2017

    Hei igjen. Så lurt å legge i brødform av papir, da er den jo lur å ta med å steike før kaffen hos venner
    Eller gi bort liksom.
    Ha en fin dag….her dkal det bakes!
    Mvh Inger

    • Reply Mat På Bordet 7. august 2017

      Så bra at du synes det var et nyttig tips Inger 🙂

  • Reply Iselin 13. juli 2014

    Fikk så lyst på kanelboller idag,men ikke som boller.. så da ble det kanelbollebrød. 😉 har laget det før, og det er så godt! Er jo egentlig akkurat det samme som boller, men på en annen måte.

    • Reply Ina Johnsen 14. juli 2014

      Hei Iselin
      Det er sant 🙂 Kanelbollebrød er digg!

  • Reply Reidun Beate 13. februar 2014

    Herregud dette så utrolig godt ut. Jeg tror aldri jeg hadde klart å lage noe sånt. Jeg suger på gjærdeiger 😛

    • Reply Ina Johnsen 14. februar 2014

      Hei Reidun! Du kan umulig suge på gjærdeieger 🙂 Husk at øvelse gjør mester 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »