Julens kjøtt-terrine – enkel å lage og veldig kjekt å ha på lur i kjøleskapet..

En terrine er kjekt å ha i disse juletider. Server den før et måltid slik at gjestene har noe å spise på når de kommer. Eller ta det frem ved uventet besøk med en god flaske vin og foran en knitrende peis. Den passer også godt som del ev en buffet. Ja, du skjønner, en veldig anvendelig rett som i tillegg er lett å lage, full av smak og en slager hos både voksne og barn.
du trenger

  • 400g kjøttdeig av svin
  • 1 pakke bacon, hakket
  • 1 hvitløksbåt
  • 1 ss ferske timian blader + grener for pynt
  • 8 enebær + et par ekstra til pynt
  • 1/2 ts hele pepperkorn
  • 1 1/2 ss konjakk
  • 1/2 ts salt

 

ovn temp 150C

oppskriften er hentet fra Delia´s Happy Christmas.
Knus enebær og pepperkorn i en mørtel. De skal ikke knuses for fine. Ha kjøttet, bacon, hvitløksbåten (presset) og timian blader i en skål sammen med pepper blandingen.

Tilsett salt og konjakk og bland alt godt sammen med hendene. Press blandingen ned i en ovnsfast form (må kunne ta ca. 600ml)  og press ned noen grener timian og enebær på toppen til pynt.

Dekk toppen med et dobbelt lag aluminiums folie og snurr det godt rundt formen. Sett formen i en ovnspanne og ha det hele opp i en forvarmet ovn. La det steke i 1 1/2 time. Ta formen ut og sett noe tungt på toppen av terrinen mens den avkjøler. Du vil se at kjøttet har hevet seg noe under stekingen og du ønsker å vekte det ned slik at kjøttet blir fast og fin. Først når terrinen er helt avkjølt kan du sette den i kjøleskapet.

Terrinen serveres gjerne direkte fra formen. Skjær skiver og ha på toastet brød eller små knekkebrød sammen med skiver av syltede agurk eller rødbeter. En søt gelé er også godt til – rips gelé for eksempel eller en chutney. Og gjerne et glass med noe godt oppi siden det er jul….

 

Kommentarer

  • Reply Mat på Bordet 12. desember 2012

    Nei. Jeg setter terrinen på en ovnspanne for den har lett for å boble over.

  • Reply Anonymous 11. desember 2012

    skal den i vannbad??

  • Reply ina 2. april 2011

    Takk for tilbakemelding Vilde – veldig glad for at det ble så vellykket hos deg også!
    Lammekjøttdeig terrin – det ble sikkert digg det også!

  • Reply Vilde 1. april 2011

    Det ble kjempegodt – en knallsuksess sammen med no knead-brød! Anbefales på det sterkeste. Jeg tenker også å lage en varieant med lammekjøttdeig 🙂 Rosmarinen fungerte i alle fall fint til konjakk- og einebærsmaken!

  • Reply ina 31. mars 2011

    Så spennende da!
    Helt enig – burde kanskje gi terrinen et annet navn – den passer til alle årstider, ikke bare julen!

  • Reply Vilde 31. mars 2011

    Nå er terrinen satt i ovene i min lekre fierkingbolle. Og det selv om det ikke er jul! Skal ha venninnekveld i kveld og da blir det (selvsagt) deilig no-kneadbrød (som her i gården heter grytebrød) og terrine. Hva passer vel bedre på denne dag – vi skriver 31. mars og det SNØR ute!!! Min variasjon av terrinen ble med hortekjøttdeig og rosmarin i stedet for svin og timian. Man tager hva man haver, vettu. Spent på resultatet! Takk nok en gang for en inspirerende og spennende matblogg 🙂

  • Reply ina 3. mars 2011

    Kjøtt terrinen er kjempegod – vil virkelig anbefale den!!

    Den holder nok en ukes tid i kjøleskapet, kanskje lengre…

  • Reply Lektorspire 3. mars 2011

    Dette såg særs spanande ut! Kor lenge kan den oppbevares i kjøleskapet før den evt. er gått ut på dato?

  • Reply ina 26. desember 2010

    Det er bare å sette i gang – den er så god at den er allerede oppspist og jeg vurderer å lage en til….

  • Reply Matoppskrift.org 26. desember 2010

    Lurer på om ikke jeg skal prøve meg på denne i romjula, ser meget god ut 🙂

  • Reply Frida 26. desember 2010

    Dette så ikke bare kjekt ut, det så veldig veldig godt ut også! Ble sulten jeg nå 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »