Vårruller

Vårruller

Jeg er stor tilhenger av hjemmelagd ferdigmat !! Det innebærer selvsagt at du setter av litt tid for å lage ‘ferdigmaten’ men ikke mer enn at når du først er i gang med å lage noe lager du bare litt ekstra.

Sånn er det med vårruller. Når du først er i gang spiller det nesten ikke noe rolle om du lager 20 eller 50. Og 50 vårruller er ikke mye. Vi er en familie på 4 og det går raskt 4-6 vårruller per person(om ikke mer). Og for å være helt ærlig, så rakk aldri disse vårrullende å komme i frysen for det ble vårruller til lunsj dagen etter. Og litt kveldsmat.

Derfor er mitt råd til deg om du skal lage nok til å ha i frysen – lag de i all hemmelighet ! Legg de i frysen så snart de er avkjølt og sett på ditt poker face når podene kommer hjem og lurer på hvorfor det lukter så godt hjemme…

for ca. 50 mellomstore vårruller trenger du:

ingredienser
  • 1 kilo kyllingkjøttdeig*
  • 5 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss frisk ingefær, finhakket
  • en rød chilli, finhakket
  • 2 løk, finhakket
  • 4 gulrøtter, finhakket
  • 100g bønnespirer
  • 1 kinakål, strimlet
  • 1 ss sesamolje
  • 2 ss oystersaus
  • soyasaus
  • 2 pakker vårrulldeig (ca. 100 plater) ca. 25x25cm
  • rapsolje for steking
fremgangsmåte

*kjøp gjerne kyllingfileter og kjør de til kjøttdeig i en food processor

Varm opp en stor stekepanne (gjerne en wok) og ha opp i noen spiseskjeer rapsolje. Ha hvitløk, ingefær og chilli opp i den varme oljen og la det steke under omrøring noen øyeblikk. Det skal dufte vidunderlig. Ha i kyllingkjøttet og stek videre, også under høy varme – dette skal gå raskt. Ha opp i løk når du ser at kyllingkjøttet er nesten ferdigstekt. La det steke videre noen minutter til løken er myk.

Tilsett gulrøtter og rør inn. La det steke noen minutter. Ha så opp i bønnespirer og kinakål. Det vil se voldsomt mye ut men både spirene og kålen vil steke seg ned. Rør inn sesamolje og oystersaus og smak til med soysaus. La kjøttblandingen avkjøle noe.

Kjøttblandingen kan gjerne stå litt om du ikke ønsker å lage vårrullene med det samme. Den kan også settes kjølig for å rulles i vårrulldeigen dagen etter.

Ha noen spiseskjeer kjøttblanding mot enden av en plate vårrulldeig. La litt plass være igjen på hver ende. Rull den en gang som en sigar og brett så inn sidene. Rull videre til resten av deigen er brukt opp. Legg vårrullen på enda en plate vårrulldeig og rull den sammen på samme måte. Bruk litt vann på enden for å lime vårrullen sammen. Her finner du en liten slideshow som viser hvordan jeg ruller vårrullene sammen.

Det er mange måter å rulle sammen en vårrull, gjør som du føler for. Å rulle de i 2 plater gjør at de holder bedre på innholdet.

Lag alle vårrullene og legg de på et fat. Dekk de gjerne til med et håndkle slik at de ikke tørker ut.

Ha 1 cm rapsolje i  en wok eller en stekepanne med høy kant. Varm opp oljen. Test temperaturen  med en liten biten vårrulldeig – den skal frese. Ha 3-6 vårruller opp i pannen og stek de noen minutter. Snu vårrullene og stek noen minutter til. Vårrullene skal være sprø og ha fått fin farge. Løft de forsiktig ut og legg de på et fat dekket med tørkepapir. Fortsett med stekingen. Du vil måtte fylle på med olje under stekingen.

Server vårrullene mens de fortsatt er varme eller la de avkjøle helt, legg de i en plastpose og frys.

Vær forberedt på at de vil forsvinne raskt!

Kommentarer

  • Reply Turi M Sørensen 13. september 2017

    Hei

    Tror du bør sjekke linken din fra vårrulldeig, den går nok ikke dit du vil den skal gå 😉

    • Reply Mat På Bordet 17. september 2017

      Hei Turi!
      Takk, du har rett. Ser ut som om den lenken er foreldet….

  • Reply Lene 28. januar 2017

    Hei. Hvilken dipp saus bruker du til ?

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Hei Lene
      Jeg liker best en sweet chili saus 🙂

  • Reply HEGE MARIE Moløkken 9. september 2016

    Ca hvor mye soyasauce bruker du?

    • Reply Mat På Bordet 14. september 2016

      Hei Hege Marie – Soyasausen brukes som salt i dette tilfellet og her må du nesten bare smake deg til. Hell litt over, rør det inn og smak. Tilsett mer til du er fornøyd med smaken 🙂

  • Reply Nina Minothi 6. august 2016

    Hei
    Jeg lager gjerne vårruller.
    Fryser de ustekt.
    Når dr skal spises legger jeg de på bakepapir, pensler med rapsolje og steker de i ovnen.
    200 grader i 15- 20 minutter.
    Dette er en god variant til å fritere.
    Mindre søl.
    Mindre fett og mindre frityrlukt i huset.
    De blir like sprø og gode.
    Nina

    • Reply Mat På Bordet 7. august 2016

      Mmm, ja, det høres lurt ut Nina 🙂 Takk for tipset!

  • Reply Anita 9. april 2016

    Jeg skulle gjerne hatt mine med litt mere smak? Hva tar jeg oppi da?

    • Reply Mat På Bordet 12. april 2016

      Hei Anita
      Du kan hva du vil opp i en vårrull. Vil du ha det litt mer spicy kan du gjerne tilsette litt chilli. Mer ingefær eller hvitløk kan også gjøre susen.
      Du kan også øke på med soysaus og østersaus. 🙂

  • Reply Astri 14. januar 2016

    Kan man erstatte gulrot med annen grønsaker?

    • Reply Mat På Bordet 14. januar 2016

      Ikke noe problem Astri – du kan erstatte det med hva du vil av andre grønnsaker 🙂

  • Reply Anne Cecilie 20. september 2015

    Nam, dette så nydelig ut!
    Men jeg lurer- hva gjør du med oljen når du er ferdig?

    • Reply Mat På Bordet 21. september 2015

      Hei Anne Cecilie
      Oljen lar jeg avkjøle før jeg heller det i en flaske (heller det gjennom en sil for å fange opp evt. matrester). Skal jeg fritere igjen om ikke så lenge kan jeg bruke den oljen en gang til.
      Etterhvert må den kastes og da kan du enten lage noe godt til fuglene eller levere det på gjenbruksstasjon – her finner du din nærmeste

  • Reply Mari Elena kar 24. august 2015

    Hei.kan ej lage de klare dagen før men vente med stekingen til like før servering dagen etter?

    • Reply Mat På Bordet 24. august 2015

      Hei Mari
      Ja, det kan du!

  • Reply Undrende 17. mars 2015

    Disse så helt uimotståelig gode ut! Tror kanskje de må testes til middag i morgen…
    Men du.. vårrulldeig.. er det det samme som rispapir? Spring roll paper liksom… Tynne nesten gjennomsiktlige..? Eller finnes det flere typer?
    Takk for hjelpen, og for fristende oppskrift 🙂

    • Reply Ina Johnsen 18. mars 2015

      Hei undrende
      Nei det er ikke det samme. Vårrulldeig ligner mer på filodeig.
      Det kan dessverre være litt vanskelig å få tak i – jeg fant det ikke i mine nærmeste matbutikker og måtte innom innvandrerbutikkene for å få tak i det. Fordelen er at det har lang holdbarhets tid, så kjøp en del når du først finne det! 🙂

  • Reply Lunamon Design 4. februar 2015

    Nydelig, denne på prøves! Takk.

    • Reply Ina Johnsen 8. februar 2015

      Ja gjør det 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »