Tacograteng

 

tacograteng

Igjen så forteller jeg ikke hele sannheten i bloggens tittel, for dette er ikke en vanlig tacograteng. Neida, dette er en tacograteng full av smak, masse deilig ost, quinoa, bønner, masse deilige grønnsaker, krydder og hold deg fast, ingen kjøtt!

Yepp, dette er en kjøttfri tacograteng og du MÅ bare prøve den.

Så hvorfor lager jeg en kjøttfri tacograteng? Jo, fordi Maj-Britt som skriver bloggen Spiselandslaget og som har utgitt boken Kjøttfri mandag (anbefales om du ikke har den allerede) synes at vi bloggere kan være med på å sette kjøttfrie dager på agendaen. Hun har derfor oppfordret sine matbloggkollaeger å poste kjøttfrie retter og hjelper så til med å spre oppskriftene via bloggen sin. Sjekk alle oppskriftene hun har samlet fra bloggere her.

Så vil jeg tilføye at det ikke er så farlig om du ikke du spiser kjøttfritt på en mandag – du kan ha en kjøttfri dag når som helst i uken! Og ikke bare det, du kan ha flere kjøttfrie dager i uken….

Her er omsider oppskriften på den kjøttfrie tacogratengen. Ingen vil savne kjøttet, jeg lover! Gratengen er så fullstappet med gode saker at det blir tacogratengen sikkert vil bli en ny familiefavoritt.

Vil du gjøre mer stas på det hele så pøser du på med tilbehør. Guacamole for eksempel er kjempegodt til for ikke å snakke om quesadillas med ost og korianderpesto.

Tacograteng

Tacograteng (8-10 pers)

ingredienser
  • 3 dl quinoa (jeg brukte svart)
  • grønnsaksbuljong
  • 2 mellomstore røde løk, i små terninger
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 paprika i terninger, gjerne forskjellige farge
  • ca. 200g mais fra boks
  • ca. 400g svarte bønner fra boks
  • ca. 1 ss spisskumin
  • ca. 1/2 ts chilipulver
  • salt, pepper
  • 4 tomater i store terninger
  • 2-3 ss chilisaus
  • en bunt vårløk, snittet
  • ca. 250g revet ost (gjerne en blanding)
  • olivenolje til steking
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Forslag til tilbehør

Skyll og kok quinoa ihht pakkens anvisning. Tommelregel er ca. dobbelt så mye vann og en koketid på 20-30 minutter. Bruk buljong for å smaksette kokevannet.

Mens quinoaen koker forbereder du resten av ingrediensene. Stek løk myk i litt olivenolje. Når løken er nesten ferdig tilsetter du hvitløken og steker den med løken. Krydre med litt spisskumin, chilipulver, salt og pepper. Hell løken i en stor form.

Bruk den samme stekepannen for å steke paprikaen. Du kan gjerne steke litt hardt (dvs på høy varme) slik at paprikaen får litt farge. Krydre med litt spisskumin, chilipulver, salt og pepper og ha paprikaen i formen sammen med løken.

Stek så maisen. Her kan du også gjerne steke hardt slik at maisen får litt farge. Krydre med litt spisskumin, chilipulver, salt og pepper og hell i formen.

Tilslutt steker du bønnene  og krydrer de med resten av spisskumin, chilipulver, salt og pepper under steking. Hell i formen.

Quinoaen bør være ferdigkokt nå. Hell den i formen og rør den sammen med de stekte grønnsakene/bønnene.

Bland tomater med chilisaus og rør tomater, vårløk og halvparten av osten i quinoaen.

Jeg fordelte tacogratengen i to ildfaste former, men bruk det du har. Press gratengen ned  i formen og topp med resten av osten. Strø gjerne litt vårløk og cherrytomater på toppen om du ønsker og dekk tacogratengen med aluminiumsfolie.

Sett formen i forvarmet ovn og stek i 20-30 minutter.

Mens tacogratengen er i ovnen kan du tilberede alt eller noe av det foreslåtte tilbehøret.

tacograteng

Så er det bare å sette alt på bordet og forsyne seg!

tacograteng

 

Vil du ha flere kjøttfrie oppskrifter fra meg? Du finner en mange her på bloggen allerede. Og husk, hver søndag publiserer jeg ‘ukens oppskrifter‘ – den inkluderer alltid minst en kjøttfri oppskrift.

God middag – spis kjøttfritt oftere ♥

Kommentarer

  • Reply Lise T. 24. november 2019

    Hei! Hva slags chilisaus skal man bruke? Vanlig tacosaus eller?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2019

      Hei Lise
      Du kan bruke hvilken som helst chilisaus – det finnes så mange.
      Til tacograteng bruker jeg gjerne chilisaus av merke Cholula. Smak gjerne litt forskjellige og finn din favoritt.
      ina

  • Reply Elisabeth 23. januar 2017

    Å så spennende, denne går rett inn på ukemenyen her i gården.
    Gleder meg til å prøve den! 🙂
    Takk igjen for du deler din matglede!

    Ønsker deg ei fin uke!

    • Reply Mat På Bordet 23. januar 2017

      Så hyggelig å høre Elisabeth 🙂
      Ha en strålende uke du også!

  • Reply Lise 12. januar 2017

    Hei, denne var fantastisk god! Anbefales virkelig på det varmeste.

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

      Så hyggelig at det smakte Lise 🙂

  • Reply Anne Marie 25. oktober 2016

    Nam, dette så godt ut! Men lurer på om du vet om restene kan fryses for å varmes opp igjen senere?

    • Reply Mat På Bordet 25. oktober 2016

      det kan de sikkert Anne Marie 🙂

  • Reply Charlotte 30. juli 2016

    Hei,

    Veldig spennende rett som vi ønsker å prøve på en av våre kjøttfrie dager. Men hvor mange porsjoner er denne beregnet til?

    • Reply Mat På Bordet 31. juli 2016

      Hei Charlotte! Oppskriften lager mye – to former som du ser på bildet, nok til 8-10 personer altså.
      Har nå også skrevet det i oppskriften i tilfelle det er flere som lurer på det samme 🙂
      Håper det smaker!

      • Reply Charlotte 6. september 2016

        Må bare fortelle at denne har blitt en HIT her hjemme. 😀 Denne er blitt en favoritt også blant skeptikerne her hjemme! (; anbefales på det sterkeste!

        • Reply Mat På Bordet 7. september 2016

          Woohoo! Så bra tilbakemelding Charlotte – takk!!

  • Reply Line 28. mai 2016

    Hei
    Kan man bruke noe annet enn quinoa? Har du forslag ? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 30. mai 2016

      Hei Line

      Å ja, det er litt av hvert du kan bruke som alternativ! Ris, bulgur, couscous eller perlespelt for eksempel. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »